De rol van de mediator
Is een mediator inschakelen een goede manier om mijn conflict op te lossen? Wat is eigenlijk de rol van een mediator? Mediation wordt steeds vaker voorgesteld als een effectieve manier voor het oplossen van conflicten en als alternatief voor een juridische procedure. Mediation is minder duur, minder tijdrovend en zet mensen niet tegenover elkaar, maar helpt juist om hen dichter bij elkaar te brengen. Ontdek hier wat de rol van een mediator is in dit proces.
Emoties en belangen bespreekbaar maken
Emoties kunnen een goed gesprek soms onmogelijk maken. Iedereen heeft zijn eigen manier om zijn emoties te uiten; de een trekt zich terug, de ander wordt juist agressief en weer een ander wordt heel verdrietig. Een mediator is erin getraind om mensen te begeleiden wanneer emoties de communicatie verstoren door de emoties en de belangen van de ruziënde partijen bespreekbaar te maken. Een mediator heeft hierin een katalyserende rol.
Een onpartijdige en vertrouwelijke rol
Een ander belangrijk aspect van de rol van mediator is dat de mediator gedurende het hele traject onpartijdig is en dat alles wat wordt besproken als vertrouwelijk wordt behandeld. Alles wat wordt besproken blijft achter gesloten deuren. Het contact met beide partijen is altijd volledig transparant. Een mediator zal bijvoorbeeld nooit contact opnemen met één van de partijen, wanneer de andere partij daarvan niet op de hoogte is.
Een mediator bemoeit zich niet met de inhoud
Het doel van mediation is dat de betrokken partijen samen tot een oplossing komen. De mediator zal zich daarom niet met de inhoud van het gesprek bemoeien en ook geen oplossingen opdringen. Zijn taak is enkel om de voortgang van het communicatie- en onderhandelingsproces te bevorderen. In sommige gevallen kan een mediator bij de betrokkenen aankaarten dat hij zich graag door een externe expert zou willen laten adviseren.
Het communicatieproces faciliteren
De rol van de mediator is om het communicatieproces en de onderhandelingen gemakkelijker te maken. Hij treedt op als gespreksleider. Zijn taken als gespreksleider zijn:
- Zorgen dat beide partijen de ruimte krijgen om hun verhaal te doen.
- De emoties bespreekbaar maken, zodat hier voldoende aandacht voor is.
- De partijen helpen in hun communicatie om elkaar beter te begrijpen.
- De partijen laten inzien hoe ze over het conflict communiceren.
- Beide partijen inzicht bieden in hun eigen gedrag en dat van de ander.
- Tot de kern van het conflict komen en ieders belangen inzichtelijk maken.
- Naar openingen en gezamenlijke doelen zoeken om een oplossing te vinden.
Meer weten over mediation?
Wilt u meer weten over mediation? Of wilt u graag een beroep doen op een mediator bij u in de buurt? Dien dan hier uw aanvraag in voor vrijblijvende offerte en advies van een van onze gekwalificeerde mediators uit uw omgeving.