Mediation zorgt in de praktijk voor meer empowerment

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Mediation leidt tot meer empowerment

Mediation is een manier van conflictbemiddeling en wordt steeds vaker toegepast om langslepende en kostbare juridische procedures te voorkomen. Maar het besparen van tijd en geld zijn niet de enige redenen waarom het een goed idee is om mediation in te schakelen wanneer u een conflict hebt. Ook empowerment is een groot voordeel van mediation. Wat houdt dit precies in?

Geen verliezers

Bij mediation is het de bedoeling dat de partijen die in conflict zijn samen het gesprek aangaan onder begeleiding van een professionele en objectieve bemiddelaar om zo samen tot een oplossing te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. Er is dus niet zoals bij een rechtszaak een winnaar en een verliezer, maar het uiteindelijke doel is een win-win situatie. Dit leidt tot meer empowerment; een begrip dat vaak in één adem wordt genoemd met mediation.

Wat is empowerment?

Met empowerment wordt bedoeld dat de deelnemers aan de mediation zich onafhankelijker en besluitvaardiger voelen doordat ze zelf keuzes kunnen maken. Ze dragen zelf de verantwoordelijkheid voor de uitkomst en hebben elk hun eigen inbreng. Bij een rechtszaak is het altijd de rechter die na afloop een beslissing aan de betreffende partijen oplegt. Door een mediationtraject krijgen de deelnemers meer inzicht in zichzelf en zullen zich daardoor sterker, kalmer en competenter voelen.

Meer begrip voor elkaar tonen

Een ander belangrijk voordeel van een mediationtraject is dat de deelnemers boven zichzelf uitstijgen. Hiermee bedoelen we dat ze hun eigen perspectief verbreden en beter in staat zijn om contact te leggen met de ander. Mensen kruipen daardoor minder snel in een verdedigende rol en staan meer open voor de ander. Ze zijn beter in staat om interesse te tonen en zich in te leven in de ander. Hierdoor kan men beter met elkaar in gesprek gaan en zal men sneller tot een goede oplossing komen.

De functie van de mediator

Dit alles betekent niet dat de betrokken partijen op zichzelf aangewezen zijn. De mediator zal voor een intensieve begeleiding zorgen door de gesprekken te leiden en de deelnemers op slimme wijze te stimuleren om nader tot elkaar te komen. Als gespreksleider is de mediator vooral ook een goede luisteraar en hij treedt op als katalysator, om ervoor te zorgen dat emoties en spanningen de interactie niet belemmeren. Een mediator zal ook nooit proberen om de deelnemers van een bepaald standpunt te overtuigen of een beslissing nemen.

Mediator nodig?

Wilt u graag een mediator inschakelen voor het oplossen van een conflict? Dan bent u hier op het juiste adres. Hier vindt u mediators voor allerlei soorten conflicten, zoals conflicten bij echtscheidingen, familieconflicten, arbeidsconflicten, burenruzies, conflicten met de overheid etc. Vragen of afspraak maken? Vraag gratis en vrijblijvend meer informatie aan.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie