Scheiden en alimentatie
U ziet geen toekomst meer voor uw huwelijk. Dan kunt u elk uw eigen weg gaan door een scheiding aan te vragen. Met de scheiding maakt u een einde aan de verplichtingen die een huwelijk met zich meebrengt, behalve aan de onderhoudsplicht! Ook als u gescheiden bent, hebt u de verplichting om ervoor te zorgen dat de ander in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Dit is waar de ‘alimentatie’ om de hoek komt kijken. Er bestaan bovendien verschillende soorten alimentatie. We vertellen je hier alles over wat je moet weten over alimentatie.
Partneralimentatie: de zorg voor uw ex-partner
Na een officieel huwelijk of een geregistreerd partnerschap geldt er na het verbreken van deze verbintenis altijd de onderhoudsplicht. Verdiende u minder dan uw ex-partner, dan is uw ex-partner verplicht om partneralimentatie aan u te betalen, zodat u voldoende inkomen hebt om van rond te komen. En uiteraard geldt dit ook andersom, als daar sprake van is. U mag samen met uw partner afspraken maken over het bedrag van de partneralimentatie, maar er bestaan ook wettelijke regels over de hoogte van dit bedrag. U kunt bijvoorbeeld door een deskundige laten berekenen hoe hoog de partneralimentatie dient te zijn. Wilt u er samen op een prettige manier over eens worden? Dan raden we aan om samen met een mediator het gesprek aan te gaan! De afspraken die u maakt over uw partneralimentatie worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
Hoe lang moet men partneralimentatie blijven betalen?
Dat is een ander punt waarover u samen afspraken kunt maken, bijvoorbeeld onder begeleiding van een mediator. U kunt ook de wettelijke regels volgens. De duur van de partneralimentatie is 12 jaar als u langer dan 5 jaar getrouwd was. Het maakt geen verschil of u samen wel of geen kinderen hebt. Duurde uw huwelijk korter dan 5 jaar en hebt u samen geen kinderen, dan is de alimentatieduur gelijk aan de duur van uw huwelijk. Daarnaast is er wettelijk vastgelegd dat de partneralimentatie stopt als een van de ex-partners overlijdt of als degene die de partneralimentatie ontvangt hertrouwt, duurzaam gaat samenwonen of een geregistreerd partnerschap afsluit. De termijn start op het moment dat uw scheiding wordt geregistreerd in de burgerlijke stand van de gemeente.
Kinderalimentatie: samen zorgen voor uw kinderen
Een scheiding heeft een nog grotere impact als er ook minderjarige kinderen bij betrokken zijn. U zult dan samen goede afspraken moeten maken over de zorg en opvoeding van de kinderen. Er moet voldoende geld zijn om in het levensonderhoud van de kinderen te kunnen voorzien. De ouder waar de kinderen niet bij inwonen, zal kinderalimentatie moeten betalen aan de ouder die de zorg voor de kinderen op zich neemt. Ook voor het bepalen van de kinderalimentatie bestaan wettelijke regels, maar u kunt ook samen in goed overleg afspraken maken over de hoogte hiervan. Uw mediator kan u ook hierbij helpen. De afspraken worden opgenomen in het ouderschapsplan, dat deel uitmaakt van het verzoekschrift van uw scheiding. De rechter zal uw ouderschapsplan vervolgens goedkeuren of afkeuren. De niet-verzorgende ouder is verplicht om kinderalimentatie te betalen totdat de kinderen 21 jaar zijn.
Mediaton bij afspraken rondom alimentatie
Een scheiding ligt vaak heel gevoelig; emoties kunnen een goede communicatie met uw ex-partner in de weg staan. Maar u ontkomt er niet aan om goede afspraken te maken over de partneralimentatie en eventueel de kinderalimentatie. Een mediator kan als neutrale bemiddelaar een belangrijke rol spelen in dit proces. De scheiding zal soepeler en vreedzamer verlopen en daar heeft iedereen baat bij. Daarbij voorkomt u de hoge kosten en langslepende procedures die een vechtscheiding met zich mee kunnen brengen. Neem voor meer informatie hier contact met ons op voor gratis offertes op maat van meerdere mediators in uw regio.