Scheiden en financiële
U ziet als stel geen mogelijkheden meer om samen verder te gaan en besluit te scheiden. U krijgt te maken met een wirwar aan zaken die geregeld moeten worden. Een van de punten waar u zich misschien het meest ongerust over maakt is de financiële kant van de scheiding. Want helaas betekent een scheiding over het algemeen ook een budgettaire achteruitgang. Scheiden en dan financieel? Hoe ga ik alles op orde krijgen? We helpen u hier op weg met de belangrijkste informatie over deze kwestie.
De kosten van een scheiding
Op de eerste plaats krijgt u te maken met de kosten van uw scheiding. Dit kan meteen een flinke aanslag op uw budget zijn. Hoe duur een scheiding is, kan per stel verschillen. Woont u alleen maar samen in een huurwoning en hebt u geen kinderen, dan is een scheiding zo gebeurd. Maar bent u getrouwd, hebt u minderjarige kinderen, een koopwoning en veel gezamenlijke bezittingen? Dan moet er niet alleen meer geregeld worden, maar ontstaan er ook sneller onenigheden wat tot extra advocaatkosten kan leiden. Door samen een mediator in te schakelen kan een vechtscheiding vermeden worden. Niet alleen zorgt dit voor een prettigere omgang met elkaar, ook de kosten blijven beperkt!
Financiële gevolgen van scheiden
Bij een scheiding kunnen we doorgaans vier grote financiële gevolgen onderscheiden:
1. Het verdelen van het vermogen
Hierbij gaat het om het verdelen van het huis, de hypotheek, inboedel en gezamenlijk vermogen. Houd er ook rekening mee dat uw partner bijvoorbeeld een erfenis heeft gekregen, waarbij vastgelegd is dat deze alleen voor hem of haar bedoeld is. Dit kan financiële achteruitgang voor u betekenen.
2. Het verdelen van pensioenrechten
Volgens de wet dient u de pensioenrechten die u tijdens uw huwelijk hebt opgebouwd te verdelen met uw partner. Werkte u allebei, dan wordt het verschil verevend, zodat de persoon met de meeste pensioenrechten een deel af moet geven aan de ex-partner. Pas op: het kan ook zijn dat u bij het voltrekken van uw huwelijk andere afspraken hebt gemaakt, waardoor u geen recht hebt op het pensioen van uw partner.
3. De kosten van de kinderen
Wanneer de kinderen bij een van de ouders gaan wonen zal de ander maandelijks een bijdrage moeten betalen. Bij co-ouderschap worden de kosten vanzelf gelijkmatig verdeeld worden, omdat de kinderen evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen. Houd wel rekening met extra kosten, omdat sommige zaken dubbel aangeschaft moeten worden!
4. De partneralimentatie
Aan de hand van het verschil van uw inkomen en dat van uw ex-partner wordt de partneralimentatie geregeld. Verdient u minder dan uw ex-partner en hebt u niet voldoende inkomen om rond te komen, dan dient uw ex-partner dit aan te vullen. U kunt samen met uw partner afspraken maken over de duur van deze alimentatieplicht of u kunt zich houden aan de wettelijke bepalingen. Bent u langer dan 5 jaar getrouwd geweest dat duurt de alimentatieplicht volgens de wet 12 jaar. Duurde uw huwelijk korter dan 5 jaar, dan is de duur van de alimentatieplicht gelijk aan de duur van uw huwelijk.
Scheiden en dan financieel?
Toch kan het gebeuren dat u na een scheiding moeite heeft om de eindjes aan elkaar te knopen. U kunt dan mogelijk aanspraak doen op de bijstand. De bijstand is bedoeld voor mensen die niet rond kunnen komen en geen recht hebben op andere financiële regelingen of uitkeringen. Soms is bijvoorbeeld de ex-partner niet in staat om voldoende alimentatie te betalen. U kunt dan bijstand aanvragen bij het UWV. Hebt u recht op bijstand, dan wordt dit door uw gemeente uitgekeerd.
Meer weten over scheiden en dan financieel alles op orde krijgen? Over hoe u alles samen in goede banen kan leiden? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van scheidingsmediators in uw regio!