Scheiden en pensioen
Een scheiding betekent veel regelwerk. U zult allerlei afspraken moeten maken met uw (ex-)partner over bijvoorbeeld de kinderen, uw huis, bezittingen en alimentatie. Maar wat veel mensen niet weten is dat er bij een scheiding ook afspraken gemaakt moeten worden over het pensioen. Scheiden en pensioen: Hoe regel ik dat?
Verdelen van pensioen bij een scheiding
Het pensioen dat u en uw partner hebben opgebouwd tijdens uw huwelijk moet verdeeld worden. Hoewel het pas daadwerkelijk wordt verdeeld op het moment dat u met pensioen gaat, moeten er wel al afspraken over gemaakt worden. U kunt samen het gesprek aangaan met een mediator, die meer informatie kan geven over scheiden en pensioen en die u kan helpen om samen tot de juiste afspraken te komen. We zetten hier alvast de belangrijkste informatie uiteen.
De Wet Verevening Pensioenrechten
Bij een scheiding krijgt u te maken met de Wet Verevening Pensioenrechten. In deze wet staat dat u recht hebt op een deel van het pensioen van uw ex-partner na uw scheiding. Het basispensioen (AOW) hoeft niet verdeeld te worden. Het pensioen dat verdeeld wordt, kunnen we opdelen in het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Voor het ouderdomspensioen geldt dat u recht hebt op de helft van het pensioen dat uw partner gedurende uw huwelijk heeft opgebouwd. Maar u kunt samen ook iets anders regelen.
Scheiden en pensioen: Wat zijn de mogelijkheden?
Uw pensioen niet verdelen
Misschien hebt u beiden ongeveer evenveel pensioen opgebouwd, dan kunt u ervoor kiezen om uw pensioen niet te verdelen. Deze afspraak moet vastgelegd worden in een scheidingsconvenant of in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Vervolgens dient u een afschrift van dit document naar uw pensioenuitvoerder te sturen, zodat deze ervan op de hoogte is dat hij niets hoeft te ondernemen.
Conversie
Bij conversie wordt een deel van het ouderdomspensioen definitief omgezet in een eigen zelfstandig ouderdomspensioen van de ex-partner, waardoor men niet meer afhankelijk is van het leven van de ander. Stel, u hebt geen pensioen opgebouwd en uw partner wel. Wanneer u conversie afspreekt en uw ex-partner zou voor de pensioendatum overlijden, dan hebt u gewoon recht op uw deel van het pensioen. Bij de standaardregeling is dit niet het geval. Daarbij geldt ook dat als u eerder komt te overlijden uw partner niet zijn of haar volledige ouderdomspensioen terugkrijgt, zoals bij de standaardregeling.
Nabestaandenpensioen
U hebt na een scheiding bij het overlijden van uw ex-partner recht op een deel van het nabestaandenpensioen van uw partner, dit heet dan een bijzonder nabestaandenpensioen. Het omvat het bedrag dat is opgebouwd voor uw scheiding. Het bedrag dat uw ex-partner daarna heeft opgebouwd valt hierbuiten.
Wat moet er geregeld worden?
Een mediator kan u helpen om bij uw scheiding de beste afspraken te maken. Na uw scheiding moet u binnen twee jaar na uw scheiding dit melden bij de pensioenuitvoerder. Bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd wordt het pensioen uitbetaald. Kiest u voor een andere regeling, dan de standaardregeling, dan moet er een afschrift van het echtscheidingsconvenant of de huwelijkse voorwaarden opgestuurd worden. Hiervoor dient u een advocaat in te schakelen.
Meer weten over scheiden en pensioen?
Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij scheidingsmediators in uw omgeving. U ontvangt spoedig meerdere offertes, zodat u ze gemakkelijk kunt vergelijken.