Wat moet u regelen bij scheiden en samenwonen?

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Scheiden en samenwonen

Wanneer we het over scheiden hebben, maakt men vaak meteen de associatie met scheiden na een huwelijk. Maar steeds meer koppels kiezen ervoor om niet te trouwen of gaan eerst een lange tijd samenwonen. Wat moet er wettelijk geregeld worden als ik na samenwonen ga scheiden? Dat is afhankelijk van of u samen minderjarige kinderen hebt en of u een samenlevingscontract hebt. U kunt hiervoor terecht bij een mediator.

Samenwonen; scheiden en kinderen

Het maakt niet uit of u wel of niet getrouwd bent, hebt u kinderen en gaat u scheiden, dan is het uiteraard voor het welzijn van uw kinderen van groot belang dat voor hen alles goed geregeld is. Het is in dit geval altijd nodig om een ouderschapsplan op te stellen. U kunt dit samen onderling regelen, maar wanneer er veel onenigheden zijn of emoties een goed overleg in de weg staan, dan kunt u hiervoor ook de hulp van een mediator inschakelen. In een ouderschapsplan moet het volgende beschreven worden:

  • De zorg- en opvoedingstaken
  • De informatie- en raadplegingsplicht
  • Het verdelen van kosten voor opvoeding en verzorging

Scheiden en samenlevingscontract?

Wat er geregeld moet worden bij uw scheiding als u een samenlevingscontract hebt, hangt af van wat u in dit contract hebt afgesproken. U vindt in dit contract doorgaans wat u moet doen om het contract te beëindigen. Normaal gesproken zijn er in het geval van samenwonen geen gezamenlijk vermogen of gezamenlijke schulden. Hebt u hieromtrent toch afspraken gemaakt in het contract, dan zult u deze nu moeten verdelen. Verder moet u controleren of u misschien in het contract afspraken hebt vastgelegd over pensioen en alimentatie. Na uw scheiding kunt u uw ex-partner alleen aanspreken op die dingen die u hebt vastgelegd in het samenlevingscontract. Een mediator kan een steun en toeverlaat zijn bij het in goede banen leiden van uw scheiding na samenwonen met samenlevingscontract.

Scheiden maar geen samenlevingscontract?

In dit geval hoeft er wettelijk niets geregeld te worden. Er bestaat hierop wel één uitzondering. Hebt u samen kinderen, dan is de niet-verzorgende ouder verplicht om kinderalimentatie te betalen aan de ouder die de zorg voor de kinderen op zich neemt. Omdat er in deze situatie verder geen sprake is van gezamenlijk vermogen of gezamenlijke schulden en er niets vastgelegd is op het gebied van pensioen en alimentatie, hoeft hier niets voor geregeld te worden. Het enige wat u moet doen is onderling afspraken maken over de verdeling van de bezittingen die u samen hebt aangeschaft.

Wat zijn de taken van een mediator?

Wanneer u en uw partner uit elkaar gaan, kan dat een grote impact hebben op uw gevoelsleven en dat van uw partner. Bij een scheiding, of u nu wel of niet getrouwd was, kunnen er veel emoties loskomen als teleurstelling, boosheid, radeloosheid, verdriet en frustratie. Omdat er meestal toch het een en ander geregeld moet worden, is het belangrijk dat dit op een zo prettig mogelijke manier verloopt. Vaak is de aanwezigheid van een objectieve derde, zoals een mediator, daarvoor de ideale oplossing. Een mediator kan als bemiddelaar en gespreksbegeleider dienen. Ook kan een mediator u begeleiden bij het opstellen van een goed ouderschapsplan. Een mediator weet alles over wat hiervoor nodig is. Wilt u meer informatie of meteen online een geschikte mediator vinden? Wij helpen u hier graag verder

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie