Gevolgen scheiden op hypotheek
Een scheiding brengt allerlei consequenties met zich mee, zeker als u samen met uw partner een huis bezit waarop een hypotheek staat. Wat gaat er met deze woning gebeuren? Hoe gaat u deze woning op een eerlijke manier verdelen? Daar bestaan allerlei regels voor. Daarnaast kunt u samen in goed overleg allerlei afspraken maken. Daarvoor is het wel belangrijk dat de communicatie tussen u beiden goed verloopt. Een echtscheidingsmediator kan u hierin begeleiden.
Wie heeft recht op het huis?
Dat hangt onder andere af van de voorwaarden van uw huwelijk. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is het huis automatisch van u beiden. U bent allebei voor 50% eigenaar van het huis. Maar wat als er nog een hypotheekschuld op mijn woning staat? Dan bent u ook beiden voor 50% verantwoordelijk voor de schulden. De woning zal dus bij de scheiding evenredig verdeeld moeten worden. Deze regel gaat ook op wanneer het huis op naam van een van u staat. Bent u niet in gemeenschap van goederen getrouwd, maar op huwelijkse voorwaarden, dan hebt u misschien andere afspraken vastgelegd.
Uw huis verkopen
Wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd en gaat scheiden, dan zijn er twee mogelijkheden om uw huis te verdelen; samen het huis verkopen of de ander uitkopen. Wilt u allebei niet in de woning blijven wonen of bent u niet in staat om de woning alleen te betalen, dan zal het huis verkocht moeten worden.
Verkoopt u het huis met overwaarde, dan wordt dit bedrag over u beiden verdeeld. Er is dan nog een regeling van kracht, namelijk de bijleenregeling. Dit betekent dat u de vrijgekomen overwaarde tot 3 jaar na het verkopen van uw huis dient te gebruiken voor het kopen van een ander huis. Als u dat niet doet, ontvangt u over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek. Het kan ook zijn dat u het huis verkoopt, maar dat u met een restschuld blijft zitten. Ook deze schuld wordt over u beiden verdeeld.
Uw ex-partner uitkopen
Wilt u uw partner uitkopen, dan is het noodzakelijk dat u de kosten voor de hypotheek alleen kunt dragen. De verstrekker van de hypotheek zal bepalen of u daartoe in staat bent. Wanneer u uw ex-partner uitkoopt en er is sprake van een overwaarde op het huis, dan moet u dit bedrag onderling verdelen. Dit kunt u doen door uw partner uit te betalen met eigen geld of andere bezittingen. U kunt er ook voor kiezen om uw hypotheek te verhogen. In dit laatste geval zal de hypotheekverstrekker beoordelen of u de lasten kunt dragen van een hogere hypotheek. Is er sprake van onderwaarde, dan dient de partij die vertrekt naar verhouding zijn of haar aandeel in het huis én de onderwaarde te vergoeden.
Wat als het een langdurig proces wordt?
Het kan soms behoorlijk wat tijd duren voordat alles geregeld is. Misschien wilt u samen het huis verkopen, maar wil de verkoop niet vlotten? Of misschien wil de een de ander uitkopen, maar duurt dit om wat voor reden dan ook erg lang? Dan blijft het huis in de tussentijd het eigendom van u allebei. U blijft samen verantwoordelijk voor de hypotheeklasten. Dit kan tot wrijving leiden, want wie geniet er in de tussentijd van de woning?
Is uw huis niet meer uw hoofdverblijf, dan kunt u geen aanspraak meer maken op de hypotheekrenteaftrek. U kunt dan wel een beroep doen op een speciale regeling, de scheidingsregeling. Dit betekent dat u zich nog gedurende 2 jaar kunt beroepen op de eigenwoningregeling. Zo hebt u de tijd om uw financiële zaken af te stemmen op uw nieuwe situatie en kan het huis later verkocht worden of overgekocht worden door uw ex-partner.
Raadpleeg een mediator!
Wanneer het verdelen van uw woning een moeizaam proces wordt, vanwege onenigheden met uw ex-partner, dan is het tijd om een mediator in te schakelen. Een mediator kan helpen om de goede communicatie tussen u en uw ex-partner te herstellen en kan u begeleiden om samen tot een goede oplossing te komen! Meer weten? Neem hier via ons contactformulier vrijblijvend contact op.