De kosten bij een echtscheiding

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Aangesloten mediators

Scheiden en kosten

Alsof scheiden niet al vervelend genoeg is, zit er ook nog een prijskaartje aan! Scheiden is een beslissing die u niet zomaar neemt. Denk er beiden goed over na en overdenk alle consequenties van deze beslissing. Word de knoop doorgehakt, dan is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de kosten bij een scheiding, zoals de kosten voor uw woning, kinderen en mediation.

Kosten van uw woning bij een scheiding

Gaat u scheiden en hebt u samen een koophuis, dat zal de waarde van dit huis verdeeld worden. Blijft één van jullie in het huis wonen? Wordt het huis verkocht? Welke beslissing er ook wordt genomen, het zorgt naast veel regelwerk ook voor emotionele stress.

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, dan krijgt ieder de helft. Is er sprake van overwaarde, dan dient u de winst te delen. Is er sprake van onderwaarde, dan verdeelt u de schuld. In het geval van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden hebt u samen de voorwaarden vastgelegd voor uw bezittingen. Is de woning maar van één van u, dan heeft diegene het recht op de overwaarde. Is er sprake van overwaarde vanwege een gezamenlijke investering, dan moet de overwaarde worden verdeeld.

Misschien dat een van de partners in het huis blijft wonen, dan moet deze wel in staat zijn om de hypotheek alleen te dragen. De partner die het huis verlaat, heeft recht op de helft van de overwaarde. Is dit geld niet voorhanden? Dan zal het huis verkocht moeten worden en wordt de winst of de schuld verdeeld.

Kosten van de kinderen bij een scheiding

Beide ouders zijn verplicht om voor hun minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) de kosten te betalen voor verzorging en opvoeding. Hierbij geldt wel dat ze naar hun draagkracht hieraan bijdragen. Kinderen brengen na een scheiding vaak meer tijd door bij de ene ouder dan bij de andere. De ouder waar de kinderen de meeste tijd doorbrengen heeft meer kosten. De andere ouder zal daarom kinderalimentatie moeten betalen. Is er sprake van co-ouderschap, waarbij de ouders vrijwel evenveel kosten maken, dan zal toch de ouder die het meest verdient een bijdrage moeten betalen aan de ander. Ouders moeten hier onderling afspraken over maken en deze vastleggen in een ouderschapsplan.

Onenigheden rondom kosten scheiden

Een scheiding gaat vaak gepaard met onenigheden over de kosten die hierbij komen kijken. Is dat ook het geval bij uw scheiding? Raadpleeg dan een mediator. De kosten voor een mediator zijn lager, dan die van een advocaat. Een mediationtraject is korter dan de gerechtelijke weg. Een mediator kan u helpen om samen tot een oplossing te komen, die voor beide partners aanvaardbaar is. U hebt dus in tegenstelling tot bij een gerechtelijke procedure zelf meer invloed op de uitkomst. Slaagt u er toch niet in om via deze weg tot een oplossing te komen, dan heeft alsnog de rechter het laatste woord.

Subsidie en kosten scheiden

Bij mediation schakelt u samen één mediator in. U hebt dus niet, zoals bij een gerechtelijke procedure meestal het geval is, allebei een eigen advocaat. De kosten van een mediator bestaan uit een honorarium volgens een uurtarief. De kosten zijn niet afhankelijk van het resultaat. Daarnaast moet u rekening houden met extra kosten als eventuele reis- en verblijfskosten en de huur van een locatie. Normaal gesproken worden de kosten voor mediation gelijkmatig verdeeld over beide partijen. Afhankelijk van uw inkomen, kunt u via uw mediator subsidie aanvragen voor mediation bij de Raad voor Rechtsbijstand. Deze subsidie wordt een ‘toevoeging’ genoemd. Komt u hiervoor in aanmerking, dan betaalt u enkel een eenmalige bijdrage van € 53 of € 105.

Neem contact op

Vragen over mediation bij echtscheiding?

T: 085 – 130 74 66
E: info@mediatorscollectief.nl
Neem contact op

Over ons

Aangesloten mediators

Aangesloten mediators

Meer over ons

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend