Scheiden en ouderschapsplan
Trouwen doet u samen, maar scheiden ook. Zeker als u samen kinderen hebt. U kunt uw huwelijk dan wel verbreken, maar u zult altijd met elkaar verbonden zijn vanwege de zorg voor uw kinderen. Wanneer een scheiding gepaard gaat met veel verdriet, woede of frustratie, kan het lastig worden om samen tot goede afspraken te komen over de zorg voor de kinderen. Toch zult u hier samen een oplossing voor moeten vinden en samen een ouderschapsplan op moeten stellen. Hulp nodig? Dan vindt u hier gemakkelijk een mediator die u helpt bij het scheiden en het ouderschapsplan.
Uw gezinsleven verandert
Een echtscheiding zorgt ervoor dat uw gezinsleven drastisch verandert, vooral als u ook kinderen heeft. Er staan u en uw kinderen heel wat veranderingen te wachten. Er spelen vragen op als:
- Waar gaan de kinderen wonen?
- Welke omgangsregeling komt er?
- Hoe worden de kosten van de opvoeding verdeeld?
- Hoe wordt de kinderalimentatie geregeld?
- Hoe zal de communicatie tussen de ouders in de toekomst verlopen?
Scheiden en ouderschapsplan
Om al deze kwesties in goede banen te leiden is er een ouderschapsplan nodig. Dit is een wettelijk verplicht document waarin alle afspraken tussen de ouders over de opvoeding en verzorging van de kinderen komen te staan. Beide ouders hebben de verplichting om na de scheiding voor hun minderjarige kinderen te zorgen. Bij elk echtscheidingsverzoek van stellen met minderjarige kinderen dient ook een ouderschapsplan als bijlage ingediend te worden.
Wat staat er in het ouderschapsplan?
Ouders die gaan scheiden krijgen redelijk veel vrijheid in de manier waarop ze het ouderschapsplan opstellen. Wel zijn er drie onderwerpen die in elk ouderschapsplan aan de orde moeten komen en waarover de ouders tot overeenstemming dienen te komen:
Verdeling van de zorg- en opvoedingstaken
Hiermee wordt geduid op hoe u de dagelijkse zorg voor de kinderen regelt. Bij wie gaan de kinderen wonen? Hoe vaak en wanneer zien de kinderen hun vader of moeder? Ook moet er duidelijk uitgelegd worden hoe alles geregeld wordt omtrent school, vrije tijd, vakanties en medische zorg.
Communicatie over de ontwikkelingen omtrent de kinderen
In het ouderschapsplan moet vermeld worden hoe de gescheiden ouders elkaar op de hoogte houden van belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot de kinderen. Denk aan informatie over hoe de kinderen het op school doen, hoe het ervoor staat met hun gezondheid en over het vermogen van de kinderen.
Kosten van de verzorging en opvoeding
Het grootbrengen van kinderen gaat altijd gepaard met kosten, beide ouders zijn hiervoor verantwoordelijk. In het ouderschapsplan beschrijft u wie welke kosten op zich neemt en er worden afspraken in vastgelegd over de kinderalimentatie.
Komt u er samen niet uit?
Scheiden en een ouderschapsplan opstellen, kan erg lastig zijn. Lukt het niet om er samen uit te komen, dan is een mediator inschakelen een goede tip. In plaats van dat u ieder een eigen advocaat neemt, gaat u samen rond de tafel zitten met één mediator. Een mediator treedt op als een objectieve bemiddelaar. Deze professional helpt u beiden om uw emoties een plekje te geven, helpt u om elkaar beter te begrijpen en begeleidt het gesprek. Uiteraard met als doel om al binnen enkele sessies tot afspraken te komen die voor u allebei aanvaardbaar zijn. Snel, vreedzaam en voordelig zijn hierbij de sleutelbegrippen!
Ouderschapsplan opstellen met mediator
Uw mediator is helemaal thuis in het hoe en wat van het opstellen van een ouderschapsplan. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van mediation bij scheiden en het opstellen van een ouderschapsplan? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van mediators in uw omgeving.