Scheiden zonder inkomen
Een scheiding heeft niet alleen maar emotionele gevolgen, maar kan ook op financieel gebied veel consequenties hebben. Het komt regelmatig voor dat een van de partners tijdens het huwelijk geen inkomen had; de ander was de kostwinner. Maar hoe moet dat nu als uw huwelijk geen toekomst meer heeft en u besluit om te scheiden. We geven hier antwoord op de vraag: Wat te doen bij scheiden zonder inkomen?
Een scheiding te duur?
Bijna alles in het leven kost geld, zo ook een echtscheiding. Maar wat als u er financieel niet al te best voorstaat en eigenlijk geen geld hebt om uw scheiding te bekostigen? In dat geval kunt u een gratis scheiding aanvragen. Uw individuele jaarinkomen moet dan onder een vastgesteld bedrag liggen. U hoeft in dat geval alleen maar het griffierecht aan de rechtbank te betalen, om de echtscheidingsprocedure te starten. De overige kosten, zoals de mediatorkosten, hoeft u dan niet te betalen.
Samen goede afspraken maken
Bij elke scheiding is het belangrijk dat u samen met uw partner goede afspraken maakt. Veel zaken zijn wettelijk geregeld door de manier waarop u bent getrouwd; in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Het is echter niet altijd gemakkelijk om tijdens een scheiding op een goede manier hierover met elkaar te communiceren. Emoties en onvoldoende inzicht in alle wetten en regels kan dit bemoeilijken. We raden u daarom aan om een echtscheidingsmediator in te schakelen om dit proces te versoepelen. Deze professional treedt op als bemiddelaar. Bovendien beschikt een echtscheidingsmediator over alle kennis over wat er geregeld moet worden bij een scheiding.
Scheiden zonder inkomen
Bent u de partner die tijdens het huwelijk geen inkomen had, dan komt een scheiding extra hard aan. Hoe moet u nu rondkomen? Na een echtscheiding zijn ex-partners verplicht om in elkaars onderhoud te voorzien. Er moet na uw scheiding dus gekeken worden naar in hoeverre uw ex-partner u kan onderhouden. Uw partner is verplicht om alimentatie te betalen, zodat u voldoende geld hebt om van rond te komen. Is uw ex-partner daartoe niet in staat of is deze bijdrage niet voldoende, dan zijn er andere regelingen waar u op kunt terugvallen.
Kan ik een uitkering aanvragen?
Bij onvoldoende inkomen na een scheiding kunt u naar de gemeente stappen om een bijstandsuitkering aan te vragen via de Wet Werk en Bijstand. Beschikt u over vermogen, bijvoorbeeld spaargeld, dan hebt u mogelijk geen recht op bijstand. Had u voor uw scheiding al een uitkering, bijvoorbeeld een WW-uitkering of een bijstandsuitkering, dan dient u dat te melden. De gemeente zal dan bepalen of u recht hebt op bijstand en of de hoogte van uw uitkering misschien aangepast moet worden aan uw nieuwe situatie. Let op: gaat u na uw scheiding met een andere partner samenwonen, dan kan dit ook gevolgen hebben voor uw uitkering.
Uw verplichtingen bij scheiden zonder inkomen
Na uw scheiding kunt u tijdelijk een beroep doen op een uitkering, maar u bent wel verplicht om actief op zoek te gaan naar een baan en om te solliciteren. Het is de bedoeling dat u uiteindelijk in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien. Wanneer u kinderen hebt, is het wel mogelijk om bij de gemeente een beroep te doen op diverse toeslagen, die u een financiële ondersteuning bieden in de zorg voor de kinderen. Ook hierover en over kinderalimentatie dient u goede afspraken te maken met uw ex-partner.
Hulp nodig?
Vind dan hier gemakkelijk online een echtscheidingsmediator in uw omgeving die u en uw (ex)-partner kan helpen met het regelen van alles wat er komt kijken bij uw scheiding. U kunt hiervoor het contactformulier op deze website invullen. De bij ons aangesloten mediators staan graag voor u klaar.