Scheiden zonder rechter
Een scheiding kan veel indruk maken, zeker als u ook nog eens naar de rechter moet om dit te regelen. Maar hoe zit dit nu? Is scheiden zonder rechter mogelijk? In de meeste gevallen is de rechter wel nodig, maar hoeft de rechter geen grote rol te spelen. Ook de rol van de advocaat kan klein zijn. Lees hier meer over scheiden zonder rechter.
Wanneer is scheiden zonder rechter mogelijk?
We kunnen diverse samenlevingsvormen onderscheiden: samenwonen met en zonder contract, huwelijk in gemeenschap van goederen, huwelijk onder huwelijkse voorwaarden, geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen en geregistreerd partnerschap onder partnerschapsvoorwaarden. Woont u samen en gaat u uit elkaar, dan hoeft u niet naar de rechter. Ook voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap hebt u geen rechter nodig als u geen minderjarige kinderen hebt. U hebt in dat geval wel een advocaat of notaris nodig, om een overeenkomst te maken waarin wordt vermeld dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen en waarin u afspraken maakt over zaken als partneralimentatie en pensioen.
Wanneer is scheiden via de rechter onvermijdbaar?
Is er sprake van een geregistreerd partnerschap en hebt u minderjarige kinderen, dan moet u de scheidingsprocedure starten via een verzoekschrift dat door een advocaat naar de rechter wordt verstuurd. Dit verzoekschrift dient vergezeld te worden van een ouderschapsplan. Ook voor het beëindigen van een huwelijk dient u deze procedure te doorlopen. U ontkomt in deze gevallen niet aan de inmenging van een rechter. In de meeste situaties blijft de rol van de rechter echter beperk tot het uitvoeren van een administratieve handeling. U hoeft niet zelf voor de rechter te verschijnen. Maar wat als een scheiding dreigt uit te lopen in een vechtscheiding?
Voorkom een vechtscheiding met mediation
Wanneer een scheiding uitloopt op een vechtscheiding, zullen de problemen voor de rechter ‘uitgevochten’ moeten worden. U kunt deze kostbare en langslepende procedure voorkomen door tijdig een mediator in te schakelen. Een mediator is een expert in conflictbemiddeling. Het doel van mediation is om beide partijen op een vreedzame manier zelf tot een goede oplossing te laten komen. De mediator speelt hierin de rol van een objectieve derde, die het proces zo goed mogelijk begeleidt. De mediator heeft oog voor de belangen van beide partners; er is dus maar één mediator nodig.
Hoe werkt scheiden via de mediator?
Wanneer u het tijdens de mediationsessies eens bent geworden, zal de mediator een document opstellen met de gemaakte afspraken. U tekent beiden dit document en de mediator stuurt het via een advocaat naar de rechter. De rechter controleert het document. Is alles in orde, dan geeft de rechter toestemming voor de scheiding. Dit wordt een beschikking genoemd. De beschikking wordt ingeleverd bij de gemeente waar het huwelijk is voltrokken. De scheiding wordt bij de gemeente verwerkt en u wordt ingeschreven als ‘gescheiden’.
Meer informatie over scheiden zonder rechter
Neem voor meer informatie over scheiden zonder rechter contact met ons op via het contactformulier op deze website. De bij ons aangesloten scheidingsmediators beantwoorden graag uw vragen en sturen u een gratis en vrijblijvende offerte.