Tips voor conflictbemiddeling
Bij conflicten gaat het meestal simpelweg om één ding: gelijk krijgen! Maar als beide partijen gelijk willen krijgen, dan snapt u wel dat een oplossing heel ver weg is. Waarom willen mensen zo graag gelijk krijgen? Ontdek hier hoe u door anders naar een situatie te leren kijken dit probleem in conflictbemiddeling kunt oplossen.
Eigen werkelijkheid creëren
In een conflict zijn de betrokken partijen allemaal overtuigd van hun gelijk. Ze hebben hiermee de beste bedoelingen. Het probleem is dat ze geen inzicht hebben in de bedoelingen van de ander, terwijl ze denken dat ze dat wel hebben. Iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid gecreëerd waarin men volhardend gelooft. Deze eigen werkelijkheid gaat gepaard met bepaalde emoties en conclusies, die niet altijd uitdrukkelijk worden gedeeld. Er zijn veel veronderstellingen in het spel: ‘De ander weet wel dat…’ Maar uw eigen werkelijkheid hoeft niet altijd zo vanzelfsprekend en logisch te zijn voor de ander. Het conflict raakt in een impasse!
Hoe werkt dit proces?
Het creëren van onze eigen werkelijkheid begint met het voortdurend selecteren van informatie, om voor onszelf de ingewikkelde werkelijkheid om ons heen te structureren. We interpreteren onze selectieve waarnemingen en geven er betekenis aan. Dit gebruiken we om redeneringen op te bouwen en om er conclusies aan te verbinden. De manier waarop we dingen om ons heen interpreteren wordt beïnvloed door een samenspel van factoren als persoonlijkheid, ervaringen, emoties, normen en waarden, etc. Dit alles is vaak een onbewust proces en daardoor voor de ander moeilijk te doorgronden. Geen wonder dat er conflicten ontstaan!
Conflicten zijn er om op te lossen
Conflicten zijn er om op te lossen en dat niet alleen. Ze kunnen tot nieuwe interessante inzichten leiden en ze zorgen ervoor dat u kritisch leert kijken naar uw eigen werkelijkheid. Eigenlijk best nuttig die conflicten! Maar dat neemt niet weg dat ze tegelijkertijd ook vervelend zijn en veel energie vreten, wanneer u er zelf niet in slaagt om ze op te lossen. Een mediator kan u daarbij helpen en heeft uitgebreide kennis van de hierboven besproken processen, het omgaan met emoties en van communicatietechnieken.
Wie heeft er gelijk?
Het antwoord op die vraag is gemakkelijk: iedereen heeft vanuit zijn eigen zienswijze gelijk. Dit betekent dat u naar het totaalplaatje moet gaan kijken en de aandacht moet gaan richten op het ontdekken van elkaars zienswijze en niet op het gelijk willen krijgen. Het is belangrijk dat de betrokken partijen hun denkbeelden, emoties en veronderstellingen met elkaar delen. Stel vragen waarbij u met oprechte aandacht naar de ander luistert en oordeel niet direct. Zijn er veel emoties in het spel, uit die dan eerst en erken elkaars emoties. Daarna is het gemakkelijker om een goed gesprek te voeren.