Wat is transformatieve mediation: we leggen het uit

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Probleemoplossende mediation versus transformatieve mediation

Het vakgebied mediation breidt zich in Nederland steeds verder uit. Er staan steeds meer goed gekwalificeerde MfN-registermediators met veel ervaring voor ons klaar. Steeds meer mensen komen tot inzicht dat er andere manieren zijn om conflicten op te lossen, dan via de rechter. Manieren die minder kostbaar zijn, minder tijd kosten en die tot vreedzamere oplossingen leiden. Er bestaan ondertussen ook steeds meer vormen en toepassingen van mediation. We zullen het hier hebben over transformatieve mediation.

Al ooit van transformatieve mediation gehoord?

Transformatieve mediation is ontstaan in de jaren ’90 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. De term werd geïntroduceerd in 1994 in het boek ‘The Promise of Mediation’ van Robert A. Baruch Bush en Joseph P. Folger. Deze vorm van mediation ontstond als een reactie op de probleemoplossende mediation, die zowel in de Verenigde Staten als bij ons de heersende vorm van mediation is. Transformatieve mediators gaan ervan uit dat wanneer mensen weer beter in staat zijn om zelf beslissingen te nemen en zich in kunnen leven in de ander de communicatie constructiever zal verlopen en het conflict transformeert.

Aanpak transformatieve mediation

Transformatieve mediation draait om twee begrippen: ‘recognition’ (erkenning) en ‘empowerment’ (de behoefte tot zelfontwikkeling). Deze twee kenmerken worden gezien als basisbehoeften van de mens. Iedereen heeft de behoefte zich in een ander te kunnen verplaatsen en om zich met anderen te verbinden. Conflicten gaan gepaard met diverse emoties. Wanneer de andere partij deze emoties erkend, zullen de emoties verminderen en ontstaan er openingen om tot een oplossing te komen. Men besluit nu welke stappen de juiste zijn. Dit besluit sluit aan op ‘empowerment’, oftewel de behoefte tot zelfontwikkeling. Als alle opties tot erkenning en empowerment zijn benut, eindigt de mediation op een natuurlijke manier. Er wordt wel een vaststellingsovereenkomst opgesteld, maar dit is niet het hoofddoel.

Aanpak probleemoplossende mediation

Bij probleemoplossende mediation begeleidt de mediator veel meer in het onderhandelen en heeft een grotere sturende rol. Transformatieve mediation werkt meer aan relatieherstel. Een probleemoplossende mediator inventariseert de belangen achter de standpunten van de betrokken partijen. Er wordt onderhandeld en de partijen proberen dichter tot elkaar te komen. De objectieve mediator leidt de onderhandelingen en stelt de vaststellingsovereenkomst op met de gemaakte afspraken.

Mediator nodig?

Hoewel de transformatieve mediation ook in Nederland in opkomst is, wordt er hoofdzakelijk gewerkt volgens de probleemoplossende vorm van mediation. Mensen die naar een mediator stappen zitten over het algemeen met een concreet probleem op het gebied van scheiding, familiebetrekkingen of zakelijke kwesties die via deze weg het beste opgelost kunnen worden. Heb je ook een mediator nodig? Vraag dan vrijblijvend contact met ons op voor een gekwalificeerde mediator in jouw regio.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie