Vechtscheiding voorkomen
Veel scheidingen lopen uit op een vechtscheiding. Vechtscheidingen hebben grote consequenties voor het welbevinden en de ontwikkeling van de kinderen die hierbij betrokken zijn. Wanneer spreken we van een vechtscheiding? Wat zijn de belangrijkste oorzaken van vechtscheidingen? En hoe kunt u een vechtscheiding voorkomen? We zullen deze vragen hier beantwoorden.
Wat is een vechtscheiding?
Veel echtscheidingen gaan gepaard met ruzie. Dit hoeft echter niet meteen te betekenen dat er sprake is van een vechtscheiding. Er zijn allerlei manieren om deze ruzie op te lossen en om alsnog tot goede afspraken te komen. Emoties spelen bij een scheiding nu eenmaal een grote rol en kunnen zo nu en dan behoorlijk hoog oplopen. Na een afkoelfase en een aantal goede gesprekken zijn veel zaken op een goede manier op te lossen. Lukt dit niet en blijven de partners elkaar verwijten maken en blijven ze doorgaan met ruziën, dan spreken we van een vechtscheiding.
Oorzaken van vechtscheidingen
De belangrijkste oorzaak voor vechtscheidingen zijn onverwerkte emoties. Wanneer de emoties nog te zeer aan de oppervlakte liggen, omdat een van de partners de scheiding nog niet heeft geaccepteerd, is de kans groot dat de scheiding uitloopt op een vechtscheiding. Ook onenigheid over onderwerpen als alimentatie en huisvesting leveren vaak grote problemen op, evenals onenigheid over de zorg voor de kinderen. Daarnaast kunnen persoonlijkheidsstoornissen bij een van de partners voor veel problemen zorgen, denk aan narcisme of borderline. Ook vreemdgaan is vaak de oorzaak van een vechtscheiding.
Een vechtscheiding voorkomen
Zoals we hierboven al meldden zijn onverwerkte emoties de belangrijkste oorzaak van een vechtscheiding. Wanneer de scheiding voor een van de twee erg onverwacht komt, is het aan te raden om die persoon de tijd te gunnen om dit eerst te verwerken. Laat er dus eerst wat tijd overheen gaan voordat u samen aan de onderhandeltafel gaat zitten om de juridische en zakelijke aspecten van uw scheiding te regelen. De tijd die beide partners nodig hebben om de eerste klap van de scheiding te verwerken kan nogal verschillen. De volgende stap om een vechtscheiding te voorkomen is het inschakelen van een scheidingsmediator.
Vechtscheiding voorkomen met mediation
Bij het regelen van een scheiding kunnen er allerlei onenigheden ontstaan. Allebei een eigen advocaat nemen en het gevecht aangaan en maar zien wat de rechter straks besluit? Of samen met een mediator aan tafel gaan zitten om tot een gezamenlijke oplossing te komen? Het antwoord is duidelijk. Met mediation kunt u veel leed rondom uw scheiding voorkomen. Dat is zeker het geval wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Het is essentieel dat u bij het oplossen van de onenigheden zich concentreert op uw gezamenlijk doel: het welzijn van uw kinderen!
Vergelijk echtscheidingsmediators
Wilt u een betrouwbare en deskundige echtscheidingsmediator inschakelen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze MfN-registermediators via ons contactformulier.