De verschillen tussen een mediator en advocaat
Bij conflicten werd voorheen altijd een advocaat ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan geschillen rondom echtscheidingen, maar ook in het geval van arbeidsgeschillen, burenruzies of andere soorten conflicten. Tegenwoordig bestaat er een alternatief; de mediator. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen een mediator en een advocaat? Welke professional kan ik het beste inschakelen bij het oplossen van mijn conflict? U vindt de antwoorden op deze vragen in dit artikel.
De rol van een advocaat bij conflicten
Een advocaat is een juridisch deskundige en kan één of beide partijen bijstaan. In de meeste gevallen heeft elke partij zijn eigen advocaat. De advocaat komt op voor de belangen van de partij die hij of zij verdedigt. Vaak ontstaat er een langdurige juridische strijd met de tegenpartij en de advocaat die de tegenpartij vertegenwoordigt. Hier komen meestal hoge juridische kosten bij kijken. De communicatie en het overleg van de personen die een conflict hebben gebeurt via de advocaten. Er is dus geen tot nauwelijks direct contact tussen beide partijen.
De rol van een mediator bij conflicten
Een mediator treedt op als een bemiddelaar tussen de ruziënde partijen. Hij trekt dus nooit partij voor een van de betrokkenen. Hij blijft te allen tijde neutraal. De rol van de mediator is om de partijen weer dichter bij elkaar te brengen om tot een oplossing te komen waar beide partijen mee instemmen. De mediator begeleidt de gesprekken en stuurt de gesprekken op inhoudelijk gebied. Er is dus onder begeleiding direct contact tussen de partijen en de beslissingen worden door de betrokken partijen zelf genomen en niet door een rechter.
Wanneer kiezen voor een mediator?
Het is altijd verstandig om bij een conflict mediation te overwegen, dat geldt zeker wanneer u er belang bij hebt dat u na het oplossen van het conflict met elkaar op goede voet wilt blijven. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding waar kinderen bij betrokken zijn. In dat geval is het voor u en vooral ook voor de kinderen prettig als u goed met elkaar kunt blijven omgaan. Ook bij arbeidsgeschillen of bedrijfsconflicten kan dit belangrijk zijn, omdat u elkaar in de toekomst mogelijk nog tegenkomt. Met een mediator gaat u niet de strijd aan met elkaar. Er zijn bij mediaton dus geen winnaars en verliezers. Het doel is om een win-win situatie te bereiken.
Waar vind ik een goede mediator?
Voor een succesvolle mediation is het belangrijk dat beide partijen vertrouwen hebben in de mediation en dat beide partijen bereid zijn om hier vrijwillig aan mee te werken. Hoe vindt u een goede en betrouwbare mediator? Dat kan hier direct online via onze website. U kunt hier online vrijblijvend advies en offerte aanvragen. U beslist samen welke mediator u het meeste aanspreekt binnen ons netwerk.