Ik wil scheiden, maar mijn partner niet
U hebt besloten dat u niet verder wilt met uw huwelijk. Uw partner daarentegen wil daar niets van weten en wil niet scheiden. U komt in een impasse terecht, terwijl u niets liever wilt dan verder met uw leven en een nieuwe richting inslaan. Uw partner houdt dit tegen. We gaan hier in op de mogelijkheden die er zijn om deze situatie zo goed mogelijk op te lossen.
Uw huwelijk beëindigen
Niemand stapt in het huwelijksbootje met de intentie om dit moois na verloop van tijd weer te beëindigen. Toch loopt het leven vaak anders dan we verwacht hadden. Uw kunt als partners om allerlei redenen uit elkaar groeien, met geen uitzicht op verbetering en om elkaar weer opnieuw te vinden. In sommige gevallen kan een scheiding dan uitkomst bieden, zodat ieder zijn eigen weg kan gaan. Maar hoe beëindigt u uw huwelijk? Dat is een lastige kwestie, zeker wanneer een van de partners het niet eens is met deze beslissing.
Ga het gesprek aan
Bent u degene die wilt scheiden, ga dan het gesprek aan met de ander. Het is belangrijk dat u de ander uitlegt waarom u wilt scheiden en dat u stappen gaat ondernemen om werk te maken van de scheiding. Het is essentieel dat het voor beiden concreet wordt. U kunt voor uw scheiding een advocaat bij de hand nemen, maar zeker wanneer de scheiding een gevoelige kwestie is en de ander niet dreigt mee te werken, is mediation mogelijk een betere oplossing. Wanneer u en uw partner beiden een eigen advocaat inschakelen, hebt u minder invloed op de afspraken die er gemaakt worden en zullen de kosten ook beduidend hoger zijn.
Mijn partner wil niet meewerken
Het komt regelmatig voor dat een van de partners niet wil meewerken met de scheiding. In de mediationsessies wordt aandacht besteed aan waarom iemand voortdurend het proces vertraagt. Welke redenen en gevoelens liggen hierachter. Er wordt nadruk gelegd op de verantwoordelijkheid van beide partners binnen dit huwelijk, hun problemen en de scheiding als mogelijke oplossing. Het is belangrijk dat er het bewustzijn ontstaat dat beiden een aandeel hebben in de scheiding. Niemand heeft voordeel van een vechtscheiding. Scheiden kan ook op een redelijke manier, zonder elkaar overbodig te kwetsen en dwars te liggen.
Wat kan mediation voor u betekenen?
Mediation betekent dat u samen het gesprek aangaat met dezelfde mediator, die binnen dit proces geheel onpartijdig is. Wil de ander hier in het begin niets van weten, dan kunt u uw partner misschien overhalen met het feit dat een eerste gesprek vrijblijvend is. Tijdens dit kennismakingsgesprek zal de mediator uitleggen wat zijn rol is, hoe het mediationtraject in zijn werk gaat en wat de kosten zijn. De belangrijkste basisprincipes van mediation bij echtscheiding zijn dat de mediator objectief is, dat hij het gesprek richting geeft en beide partijen ondersteunt bij het vinden van een gezamenlijke oplossing. Tot slot kunnen de afspraken die er tijdens de mediation gemaakt worden, opgesteld worden in een vaststellingsovereenkomst en kan de scheiding afgerond worden.
Omgaan met emoties tijdens een scheiding
Een scheiding regelen via een advocaat is vaak een hele zakelijke manier om alles te regelen. Bij mediation is het ook belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt, maar er is binnen het proces wel plaats voor de emoties die bij de scheiding komen kijken. Woede, frustratie en verdriet kunnen de communicatie tussen twee mensen die in scheiding liggen moeilijk maken. Door binnen de mediation hier aandacht aan te besteden en te praten over deze emoties en eventuele verwijten ontstaat er meer begrip voor elkaar. Dit kan het gemakkelijker maken om de scheiding beter te accepteren. Het zorgt ervoor dat u ook na de scheiding goed met elkaar door één deur kunt. Vooral wanneer er ook kinderen bij betrokken zijn is dit heel belangrijk.