Sterke daling merkbaar aantal burgerrechtszaken

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Aantal burgerrechtszaken daalt sterk

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde onlangs de cijfers over het aantal rechtszaken dat burgers bij de burgerrechter aanspanden in de afgelopen jaren. Uit deze cijfers blijkt dat het aantal zaken tussen 2010 en 2012 met 20% is afgenomen.

Sterke daling aantal rechtszaken burgerrechter

De Nederlandse burgerrechters kregen in 2012 circa 1,08 miljoen nieuwe zaken op hun bord. Dit zijn 75.000 zaken minder dan in 2010. Een burgerrechter wordt ingeroepen voor het afhandelen van rechtszaken die worden aangespannen door zowel burgers als bedrijven en overheden. Over het algemeen gaat het om problemen op financieel gebied of om familiezaken als echtscheidingen en voogdij.

Hoge kosten vormen drempel

Het zijn vooral de hoge kosten voor het aanspannen van een rechtszaak die ervoor zorgen dat het percentage aan rechtszaken bij de burgerrechter aanzienlijk is gedaald. Het CBS legt uit dat deze afname onder meer te maken heeft met het feit dat eind 2010 een verhoging van het griffierecht is ingevoerd. Hierdoor is het voor veel mensen minder aantrekkelijk geworden om een rechter in te schakelen. Wat nu? Blijven de bestaande conflicten onopgelost?

Mediation als voordeliger alternatief

De conflicten van de mensen die het te duur vinden om naar de rechter te stappen hoeven niet onopgelost te blijven. Er bestaat in veel gevallen een voordeliger alternatief en dat is mediation. Door een mediator, oftewel een objectieve en professionele bemiddelaar, in te schakelen is het vaak mogelijk om ruziënde partijen nader tot elkaar te brengen zodat ze samen tot een aanvaardbare oplossing kunnen komen.

Overige voordelen van mediation

Naast het financiële voordeel heeft mediation nog meer voordelen. Het is bijvoorbeeld ook een vele prettigere en minder ingrijpende oplossing. Beide partijen hebben zelf de oplossing in de hand en zijn niet afhankelijk van de bindende uitspraak van een rechter. Dit komt de relatie van de betrokken partijen vaak ten goede en biedt meestal betere perspectieven voor de toekomst. Ook leidt mediation sneller tot een oplossing, dan een langdurige gerechtelijke procedure.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie