Arbeidsconflict en UWV
Uw brengt veel tijd op uw werk door, daarom is het wel zo belangrijk dat u zich daar prettig voelt. Een arbeidsconflict met uw werkgever kan het plezier in uw werk behoorlijk belemmeren. Een lastige situatie, waar zo gauw mogelijk een oplossing voor moet komen. Hebt u het gevoel dat u steeds aan het kortste eind trekt? Is het nog wel mogelijk om de arbeidsrelatie goed te herstellen? Deze vragen roepen bij u mogelijk de volgende dringende vraag op: Wanneer heb ik wel of geen recht op een ww-uitkering van het UWV?
Is het arbeidsconflict nog op te lossen?
Er kunnen veel oorzaken ten grondslag liggen aan een arbeidsconflict. Het is vaak echter erg lastig om de vinger exact op de zere plek te leggen. Vaak sluipt een conflict er langzaam in, het blijft sluimeren, vlamt zo nu en dan op en als u niet oppast escaleert het op een gegeven moment. Het is belangrijk om het niet zo ver te laten komen, want anders kan er een onhoudbare situatie ontstaan. Hoe kunt u ingrijpen? U hoeft niet meteen een advocaat bij de arm te nemen. Een mediator inschakelen kan een goed alternatief zijn.
Waarom een mediator inschakelen?
Een mediator inschakelen is laagdrempelig, voordeliger en er is vaak maar een kort traject nodig om tot een goede oplossing te komen. In plaats van dat u en de tegenpartij lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, probeert u om samen met een bemiddelaar tot een aanvaardbare oplossing te komen. Dit allemaal in tegenstelling tot een juridisch traject waarbij beide partijen een advocaat inschakelen. Misschien dat u alsnog samen op goede voet binnen hetzelfde bedrijf verder kunt. Maar ook als u uiteindelijk besluit om de arbeidsrelatie te beëindigen, kan een mediator u helpen om toch op een zo prettig mogelijke manier uit elkaar te gaan.
U ziet geen oplossing meer?
Is de arbeidsrelatie zodanig verstoord dat u geen oplossing meer ziet, dan kan ontslag aanvragen voor u de enige oplossing lijken. Toch is het niet verstandig om als werknemer zelf zomaar ontslag te nemen. Of misschien vraagt uw werkgever u om een beëindigingsovereenkomst te tekenen. Het is ook niet slim om deze overeenkomst meteen te tekenen. Dit kan namelijk allemaal verstrekkende gevolgen hebben voor uw recht op een ww-uitkering. Neemt u als werknemer zelf ontslag, dan vervalt dit recht namelijk. Is het echter uw werkgever die het initiatief neemt voor het ontslag, dan houdt u wel het recht op de ww.
Ontslagvergunning via UWV
Een arbeidscontract kan niet zomaar ontbonden worden. Wilt uw werkgever u ontslaan, dan zal hij een ontslagvergunning moeten aanvragen bij het UWV. Wanneer er sprake is van langdurige arbeidsongeschiktheid of bedrijfseconomische redenen kan het UWV toestemming geven voor het ontslag. Maar als er sprake is van een arbeidsconflict, dan zal dit via de kantonrechter moeten gebeuren. Uw werkgever moet dan bij de kantonrechter een verzoek voor het ontbinden van het arbeidscontract indienen.
Naar de kantonrechter
Na het indienen van het verzoek tot het ontbinden van de arbeidsovereenkomst, zal de kantonrechter beslissen of de overeenkomst wordt beëindigd. Vaak zal de kantonrechter nog proberen of het mogelijk is om u en uw werkgever samen tot een oplossing te laten komen. Is dit niet mogelijk, dan doet de rechter uitspraak. Bij de beslissing om de arbeidsovereenkomst te beëindigen, kan de kantonrechter besluiten dat uw werkgever u een ontslagvergoeding dient te betalen. Wordt u ontslagen dan behoudt u uw recht op ww via het UWV. Neemt u zelf ontslag of werd u op staande voet ontslagen door uw eigen schuld, dan vervalt uw recht op een ww-uitkering.
Arbeidsconflict oplossen via mediation?
Het blijft de prettigste manier! Meer weten? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan van erkende mediators in uw omgeving en help uw arbeidsconflict gauw de wereld uit!