Arbeidsconflicten sluimeren vaak te lang door

Wat veel mediators in de beroepspraktijk ervaren is dat vooral arbeidsconflicten veel te lang door blijven sluimeren voordat er op een effectieve manier actie wordt ondernomen. Wanneer de partijen die in conflict zijn bij de mediator aan tafel schuiven is de relatie vaak al flink beschadigd en is het moeilijk om nog tot een oplossing te komen waarbij de twee partijen weer met elkaar door één deur kunnen.

Wees er op tijd bij

Wanneer je te kampen hebt met een arbeidsconflict is het belangrijk om dit probleem vroegtijdig te onderkennen en er wat aan te doen. Wanneer het conflict te lang blijft doorsluimeren, zal men steeds minder vertrouwen in elkaar hebben, waardoor de kans groter is dat het dienstverband uiteindelijk wordt beëindigd. Hoe eerder de partijen in gesprek gaan met elkaar, hoe groter de kans op een succesvolle oplossing.

Mediation als laatste redmiddel?

Veel te vaak wordt mediation ingezet als laatste redmiddel. Dat is jammer, want mediation is juist een ideale manier om vroegtijdig tot een oplossing te komen. Werknemers schrikken nog weleens van een mediation voorstel. Ze denken dat het een ‘vriendelijke manier’ van ontslaan is. Dat is niet de bedoeling van de mediation; mediation is bedoeld om de relatie juist te herstellen en om een manier te vinden waarop de betrokken partijen weer echt verder kunnen met elkaar!

Hoe maak je problemen bespreekbaar?

Zowel een werknemer als een werkgever kan het initiatief nemen om een mediator in te schakelen. Dit hoeft helemaal niet gezien te worden als een ‘ingrijpende’ maatregel. Het kan beter gezien worden als een ondersteuning bij het voeren van een gesprek. Dialoogbegeleiding is een van de belangrijkste taken van een mediator. Er zijn heel veel situaties denkbaar waarin er op de werkvloer irritaties kunnen ontstaan. Maar hoe maak je dat bespreekbaar?

Mediation in de vorm van dialoogbegeleiding

Veel mensen hebben moeite met het bespreekbaar maken van problemen op de werkvloer. Misschien ben je bang dat de ander verbaal te sterk is waardoor je jouw standpunt niet goed genoeg kunt verdedigen? Het kan ook zijn dat je van jezelf weet dat je soms te heftig reageert en daardoor het probleem alleen maar erger maakt. In dergelijke situaties kan dialoogbegeleiding door een mediator uitkomst bieden. Een erkende mediator is erin getraind om mensen weer op een constructieve manier met elkaar in gesprek te laten treden. Wanneer dit op een succesvolle manier gebeurt worden er vervolgens actiepunten geformuleerd voor de toekomst.

Contact opnemen

Contact met een gekwalificeerde mediator in uw regio

Op werkdagen binnen 24 uur reactie op uw aanvraag
Contact opnemen