Het beroep mediator is nog vaak onbegrepen

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Het beroep mediator nog vaak onbegrepen

Steeds vaker zien mensen in dat mediation een goede oplossing is voor conflicten. Dit bewustzijn is ook tot de regering doorgedrongen. Er wordt veel gediscussieerd over het doorvoeren van mediation in de wet. Door de opkomst van mediation verliezen veel beroepsgroepen als advocaten, notarissen en consultants ineens omzet. Daarom bieden zij zich ook vaak aan als mediators.

Wie is de beste mediator?

Welke professional kan het beste als mediator optreden? Dit is een discussie die op het moment steeds vaker oplaait. Verschillende brancheorganisaties beweren dat hun leden de beste mediators zijn, vooral brancheorganisaties voor advocaten en notarissen. En hoe zit het met de mensen die een specifieke en erkende opleiding tot mediator hebben gevolgd? Zijn dat niet de beste mediators?

Advocaat als mediator?

Wanneer we naar de definitie van een advocaat kijken, laat dit meteen zien waarom een functie als mediator niet bij het vak van advocaat hoort. Wikipedia zegt over een advocaat dat het “iemand is die bijstand verleent en gewoonlijk als vertegenwoordiger van een partij optreedt in juridische aangelegenheden.” Een mediator voorkomt juist dat er juridische stappen ondernomen hoeven te worden en treedt niet op als vertegenwoordiger van één partij, maar bemiddelt op objectieve wijze tussen alle betrokken partijen.

Notaris als mediator?

Op Wikipedia wordt een notaris omschreven als “een persoon die bevoegd is om authentieke akten op te maken in de gevallen waarin de wet aan hem of haar die bevoegdheid toekent of een partij dit van hem verlangt.” De vraag is of een notaris als mediator wel voldoende onpartijdig is? Een ander argument waarom veel mensen een notaris niet geschikt vinden als mediator is, omdat mediation belangenverstrengeling met zich mee zou kunnen brengen. De notaris zou immers de partijen kunnen aansporen om oplossingen te kiezen die extra notariële werkzaamheden met zich meebrengen wat in het financieel voordeel van de notaris is. Cijfers van het NMI (Nederlands Mediation Instituut) laten zien dat slechts 1% van het publiek de notaris als de juiste persoon ziet voor het oplossen van conflicten via mediation.

De opgeleide en erkende mediator

De erkende opleidingen tot mediator zijn specifiek gericht op het uitvoeren van het vak van mediator. Tijdens het uitoefenen van het vak dient de mediator twee keer per jaar PE-punten (Permanente Educatie) behalen om als mediator te mogen blijven werken, omdat het vak onderhevig is aan veel actuele ontwikkelingen. Het vak van mediator wordt nog veel te vaak niet goed begrepen. Het is een specialisatie die een steeds belangrijkere rol speelt in onze maatschappij en een specifieke opleiding vergt. Meer weten over het inschakelen van een mediator? Vraag dan hier een gratis en vrijblijvend adviesgesprek en een offerte aan?

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie