Staat mediation gelijk aan ‘water bij de wijn doen’?

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Betekent mediation water bij de wijn doen?

Wat houdt mediation eigenlijk in? Betekent het dat ik altijd water bij de wijn moet doen en een compromis moet sluiten? Dat zijn veelgehoorde vragen over mediation. Sommige mensen twijfelen eraan of ze mee zullen doen aan mediation om een conflict op te lossen. Ze zijn bang dat ze te veel toegevingen moeten doen. Hoe zit dan nu precies?

Welke manier van conflictoplossing past bij u?

Iedereen heeft zijn eigen manier van conflicten oplossen. Het is op de eerste plaats belangrijk dat u kiest voor een manier die bij u past. Om erachter te komen of mediation bij u past, is het belangrijk om te begrijpen wat mediation inhoudt. Wanneer u naar de rechter stapt, dan weet u dat de rechter een bindende uitspraak zal doen. Er is normaal gesproken geen weerwoord mogelijk en ook een compromis sluiten zit er dan niet meer in. Pakt de uitspraak voor u positief uit, dan is dat fijn. Andersom, is het een ander verhaal! Er zijn dus altijd winnaars en verliezers. Bij mediation hebt u zelf, evenals de overige betrokken partijen, invloed op de manier waarop het conflict wordt opgelost.

Is een compromis sluiten geen zwakke oplossing?

Wat hebt u eraan als er een oplossing wordt gevonden door een compromis te sluiten? Dit betekent vaak dat beide partijen niet 100% tevreden zijn. Hoewel u bij mediation mogelijk op enkele punten water bij de wijn moet doen, streeft mediation naar meer dan een eenvoudig compromis sluiten. Mediation gaat een stapje verder. Daar een uitspraak van een rechter er meestal toe leidt dat de betrokken partijen hun relatie met elkaar beëindigen, wil mediation juist de relatie herstellen. Bijvoorbeeld omdat men in de toekomst nog veel met elkaar te maken zal hebben.

Er is binnen mediation veel meer aandacht voor de onderlinge relatie en een gezamenlijk oplossing. Doordat u zelf meedenkt in het vinden van een oplossing, zal deze oplossing een sterker fundament krijgen. Beide partijen nemen hun eigen verantwoordelijkheid en laten hun goede wil spreken. Lukt het om via mediation de relatie te herstellen, dan wordt er ruimte gecreëerd voor nieuwe mogelijkheden die voor beide partijen voordelig kunnen zijn. Is een win/win-situatie een zwakke oplossing? Nee! Juist het tegenovergestelde!

Zal ik wel gelijk krijgen?

Een goede reden om voor mediation te kiezen is als u niet zeker bent van of u wel gelijk zult krijgen als u naar de rechter stapt. Vaak is het vanwege de bestaande wet- en regelgeving of juist vanwege een gebrek hieraan lastig om gelijk te krijgen in de rechtbank. Een ‘compromis’ sluiten door middel van mediation kan dan een goed alternatief zijn. U kunt dan samen met de overige partijen een oplossing vinden die tegemoet komt aan de wensen van alle betrokkenen.

Meer weten over mediation?

Op deze website vindt u meer informatie over mediation. U kunt hier ook meteen kosteloze prijsopgaves aanvragen van meerdere mediators in uw regio. Deze service is geheel vrijblijvend!

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie