Cultuurverschillen kunnen zorgen voor conflicten op de werkvloer

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Conflicten op de werkvloer door cultuurverschillen

We leven in een multiculturele samenleving, dit betekent dat het zeer waarschijnlijk is dat u in uw dagelijkse leven regelmatig te maken hebt met mensen uit verschillende landen en culturen. Deze verschillende achtergronden kunnen nogal eens tot problemen leiden, omdat men elkaar niet goed begrijpt. Mediation is ook een goede manier om conflicten op te lossen tussen mensen uit verschillende culturen.

Conflicten door cultuurverschillen

Wat is cultuur? Er bestaan verschillende definities van cultuur. Een van de definities is dat cultuur het patroon is van menselijke activiteit en de symbolische structuren die deze activiteit een bepaalde betekenis geven. ‘Onze’ cultuur met de daarbij behorende normen en waarden en communicatie is voor ons als vanzelfsprekend. We zijn ons er niet meer van bewust. Verschil in cultuur kan daarom communicatieproblemen veroorzaken. Mensen uit verschillende culturen die een conflict hebben, hebben moeite om elkaar goed te begrijpen.

Omgaan met cultuurverschillen

Omgaan met cultuurverschillen kan heel lastig zijn. Mensen uit verschillende culturen die veel met elkaar te maken hebben, bijvoorbeeld op de werkvloer, kunnen zich in elkaars cultuur verdiepen en de symbolen, rituelen en communicatievormen van elkaar leren. Je kunt leren wat je op een bepaald moment moet zeggen of doen, bijvoorbeeld bij een begroeting. We zien echter dat daarmee de problemen niet opgelost worden. Dat komt omdat men vaak problemen ondervindt bij het aanvoelen van de achterliggende waarden en normen. Wanneer je in een onbekende cultuur duikt, moet je heel veel dingen weer opnieuw aanleren. Dit veroorzaakt vaak gevoelens als frustratie, onzekerheid, machteloosheid en soms zelfs vijandigheid.

Cultuurverschillen bieden juist kansen

Conflicten rondom cultuurverschillen uit de weg gaan door binnen een organisatie alleen maar mensen uit de eigen cultuur aan te nemen? Dat zou jammer zijn, want het blijkt dat juist diversiteit heel belangrijk is voor organisaties. Culturele verschillen binnen een bedrijf bieden juist kansen. Culturele diversiteit kan bijvoorbeeld een goed middel zijn voor bedrijven om zich te onderscheiden op de markt. Wanneer er binnen een organisatie goed wordt omgegaan met deze diversiteit, zal het vooral veel voordelen opleveren. Het is daarom een goed idee om bij conflicten door cultuurverschillen tijdig een geschikte mediator in te schakelen.

Mediator inschakelen

Mediation heeft in Nederland de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen als kostenbesparing, tijdsbesparing en het komen tot een win-win situatie. Een nieuwe ontwikkeling binnen de mediation in ons land is dat er steeds meer aandacht is voor mediation voor geschillen door cultuurverschillen, onder andere doordat langzaamaan ook het aantal mediators met een andere culturele achtergrond in ons land toeneemt. Op zoek naar een geschikte mediator voor conflicten bij cultuurverschillen? Vraag dan hier kosteloos en vrijblijvend offertes aan.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie