Het belang van echtscheidingsconvenant bij een hypotheek

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Echtscheidingsconvenant en hypotheek

Niet alleen op het moment van de echtscheiding moet er veel geregeld worden. Een scheiding kan ook op de lange termijn nog veel invloed hebben op uw leven, bijvoorbeeld als u na uw scheiding een huis wilt kopen en daar een hypotheek voor af wilt sluiten. Wat is een echtscheidingsconvenant? En waarom is een echtscheidingsconvenant zo belangrijk als u een nieuwe hypotheek wilt afsluiten?

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Bij elke echtscheiding is het noodzakelijk dat er tussen de ex-partners goede afspraken worden gemaakt. Er moet namelijk van alles geregeld worden. De afspraken die er worden gemaakt kunt u door een advocaat, notaris of mediator vast laten leggen in een echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant is dus een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex-partner. Het gaat om afspraken over o.a. de verdeling van de inboedel, de verdeling van het pensioen, de partneralimentatie, de eventuele kinderalimentatie en de verdeling van uw woning.

Waarom een echtscheidingsconvenant?

Bij het indienen van het verzoekschrift voor uw scheiding dient u een document mee te sturen met daarin de afspraken die u met uw partner heeft gemaakt. Hebt u samen minderjarige kinderen, dan moet u ook verplicht een ouderschapsplan meesturen. Een echtscheidingsconvenant is echter niet verplicht; u mag zelf de afspraken vastleggen in een document. Toch is een echtscheidingsconvenant in veel gevallen aan te raden. Dit convenant wordt door de rechter bekrachtigd, waardoor de afspraken vervolgens ook rechtens afdwingbaar zijn. Wanneer u zelf een document opstelt, is dit niet rechtsgeldig.

Een nieuw hypotheek aanvragen?

Een scheiding is niet alleen het einde van uw huwelijk, het is ook een nieuw begin. Misschien dat u na een tijdje een nieuw huis wilt kopen? Wanneer u daarvoor een hypotheek gaat aanvragen zult u veel documenten moeten aanleveren aan de hypotheekverstrekker: werkgeversverklaring, salarisstrook, pensioenoverzichten, bewijs van eigen geld, kopie van uw bankafschriften met bijschrijving van uw salaris en nog veel meer. Als u gescheiden bent, dan moet u er dus ook rekening mee houden dat u eveneens het echtscheidingsconvenant inlevert. De hypotheekverstrekker wil er zeker van zijn dat u straks uw nieuwe hypotheek kunt aflossen. Wanneer u alimentatie betaalt of als er sprake is van een pensioenverdeling zult u een mindere hoge hypotheek kunnen krijgen.

Hulp bij het opstellen van echtscheidingsconvenant

Het is een aanrader om goed advies in te winnen over het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Tijdens uw scheiding zullen voor u en uw partner de consequenties van bepaalde afspraken op de lange termijn niet altijd duidelijk zijn. Laat u bij het maken van de afspraken met uw ex-partner en het opstellen van het echtscheidingsconvenant begeleiden door een echtscheidingsmediator. Deze deskundige is op de hoogte van alle regels en wetten en kan u wijzen op de consequenties van uw afspraken. Daarbij treedt een mediator ook op als neutrale bemiddelaar, waardoor de communicatie met uw ex-partner soepeler zal verlopen.

Meer weten?

We helpen u hier met het vinden van een betrouwbare echtscheidingsmediator, die uw scheidingsproces in goede banen kan leiden. Hiermee voorkomt u problemen en onvoorziene situaties in de toekomst! Neem hier contact met ons op en wij zorgen ervoor dat er spoedig contact met u wordt opgenomen door een van onze erkende mediators. Krijg antwoorden op uw vragen en maak desgewenst een afspraak.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie