Altijd eerst naar uzelf kijken bij een conflict

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Een conflict oplossen begint bij uzelf

Wanneer we een conflict hebben, hebben we snel de neiging om met een beschuldigend vingertje naar de ander te wijzen. We weten meestal meteen wat de ander allemaal fout doet. Wanneer de ander precies dezelfde instelling heeft, blijft het botsen en zal er nooit een oplossing voor het conflict gevonden worden. Hoe moet het dan wel? Er is veel dat u zelf kunt doen om openingen te vinden om de ruzie op te lossen. Lees hier onze tips.

Kijk kritisch naar uw eigen mening

Uw gedachten over een gebeurtenis en de mening die u daarover vormt, is uw persoonlijke interpretatie. Er bestaat altijd een verschil tussen wat er daadwerkelijk is voorgevallen en wat uw mening daarover is. In het geval van een conflict kan uw mening een heel eigen leven gaan leiden en soms een grotere impact op u hebben dan de gebeurtenis zelf. Vraag uzelf af of u het probleem niet groter maakt dan het is? Vaak komt dat doordat het conflict bepaalde emoties bij u los heeft gemaakt. Denk aan frustratie, machteloosheid of boosheid. Waarom spelen deze emoties op? Probeer zo tot de kern van uw probleem te komen.

Wat is uw rol in het conflict?

Hierboven schreven we al dat we vaak meteen weten wat de ander verkeerd heeft gedaan. Maar hebt u er ook al eens bij stilgestaan, wat u mogelijk verkeerd hebt gedaan? Ergens hebt u bij de ander een ergernis opgewekt. Vaak is het iets wat in uw opvatting heel onbenullig is. Daar zit precies het probleem, want de ander vindt het blijkbaar niet onbenullig. Hij of zij voelt zich hierdoor gekwetst. Probeer te achterhalen wat uw rol is geweest in het conflict. Wanneer u de ander laat merken dat u hier uw verantwoordelijkheid voor neemt, opent u meteen mogelijkheden tot een oplossing.

Welke voordelen brengt het conflict u?

Voordelen? Een conflict is toch alleen maar vervelend. U kunt het ook anders bekijken. U haalt meestal ook voordeel uit een conflict. Het oplossen van een conflict kan het begin van iets nieuws zijn. Uw leven krijgt een andere wending die nieuwe, positieve dingen brengt, maar waarvan u het besef nog niet had. Conflicten ontstaan vaak als hindernissen op een weg naar vernieuwing. Een verstoorde communicatie tussen de ruziënde partijen zit een oplossing in de weg. Begin daarom bij uzelf en geef antwoord op de vragen die we hier behandeld hebben: Wat is mijn interpretatie en maak ik het probleem niet groter dan dat het is? Wat is mijn rol in het conflict? En welke voordelen brengt het conflict mij?

Hulp van een mediator

Met voldoende zelfkennis is het gemakkelijker om het gesprek aan te gaan met de ander om tot een oplossing te komen. Komt u er samen niet uit? Dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid om een professionele conflictbemiddelaar in te schakelen, een mediator. Daarvoor bent u hier op het juiste adres; neem vrijblijvend contact met ons op en een van onze mediators zal contact met u opnemen.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie