Wat zijn de gevolgen voor de nieuwe alimentatiewet?

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Gevolgen nieuwe alimentatiewet

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding brengt dit vaak extra moeilijkheden met zich mee. Bij gevoelige kwesties rondom de zorg voor de kinderen kunnen de emoties hoog oplopen. Misschien had u alles goed geregeld, maar nu staat er ineens een nieuwe alimentatiewet voor de deur. Wat zijn de gevolgen van de nieuwe alimentatiewet? Opnieuw met uw ex-partner om de tafel? Nog meer lastige onderhandelingen? U maakt het gemakkelijker door een mediator in te schakelen.

Wet Hervorming Kindregelingen

Sinds 1 januari 2015 is er een nieuwe wet ingegaan onder de noemer de Wet Hervorming Kindregelingen (WHK). Deze wet brengt een aantal fiscale veranderingen met zich mee die consequenties hebben voor het inkomen en de alimentatie van gescheiden ouders. Met de Wet Hervorming Kindregelingen wordt een einde gemaakt aan de belastingvoordelen met betrekking tot kinderen. Dit kan bij de gescheiden ouders leiden tot een hoger of lager inkomen. Hierdoor kan het nodig zijn de hoogte van de partner- en kinderalimentatie te wijzigen. Wat verandert er?

Kinderalimentatie niet meer aftrekbaar

Voorheen was het mogelijk om voor kinderen tot 21 jaar verschillende vaste bedragen voor kosten voor levensonderhoud van het belastbare inkomen af te trekken. De aftrekpost was gericht op kinderen die nog niet in staat waren zichzelf financieel te redden. Kosten die als aftrekpost konden dienen waren kosten voor kleding, zorgverzekering én de kinderalimentatie. Doordat er gemiddeld tussen de € 300 en € 400 kinderalimentatie per maand wordt betaald, kan dit een grote impact hebben op de financiën van degene die de alimentatie betaalt. Het Nibud raadt gescheiden ouders daarom aan om opnieuw de hoogte van de alimentatie te laten berekenen.

Geen alleenstaande ouderkorting meer

Een andere verandering is dat ook de alleenstaande ouderkorting is vervallen. Deze relevante aftrekpost was van toepassing op alleenstaande ouders met kinderen onder de 18 jaar. De korting kon oplopen tot € 947. Het gevolg is dat alleenstaande ouders hierdoor straks minder te besteden hebben en een hogere bijdrage nodig hebben van hun ex-partner. Wel gaat het kindgebonden budget omhoog voor kinderen tot 18 jaar. Deze tegemoetkoming in de kosten kan worden aangevraagd bij de Belastingdienst (dienst Toeslagen). Er is een verhoging mogelijk van maximaal € 3050 per jaar. Dit kan ervoor zorgen dat een alleenstaande ouder juist minder alimentatie nodig heeft.

Samen in gesprek met een mediator

Ziet u op tegen de nieuwe onderhandelingen met uw ex-partner over de hervormingen met betrekking tot de alimentatie? Roep dan de hulp in van een mediator. Deze onafhankelijke derde is erin gespecialiseerd om lastige gesprekken in goede banen te leiden. Een mediator zal nooit beslissingen voor u nemen of partij kiezen. Zie een mediator als een katalysator. U zult zien dat de onderhandelingen een stuk soepeler zullen verlopen. Meer weten? Vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte en advies aan van erkende MfN-registermediators in uw omgeving.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie