Een echtscheiding heeft ook grote impact op de grootouders

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Grootouders lijden vaak onder een echtscheiding

Een echtscheiding kan op veel gebieden een grote impact hebben. Dat geldt niet alleen voor de partners die uit elkaar gaan, maar ook voor hun directe omgeving. Uiteraard vallen daar de eventuele kinderen onder, maar wordt er ook weleens gedacht aan de grootouders? Uit het onderzoek naar het contact tussen grootouders en hun kleinkinderen na een scheiding van TNS NIPO in opdracht van Plus Magazine blijkt dat een scheiding ook in het leven van grootouders veel veranderingen teweegbrengt.

Leed van oma’s en opa’s na een scheiding

Uit het onderzoek blijkt dat voor meer dan de helft van de grootouders (54%) het contact met hun kleinkinderen aanzienlijk is veranderd. Deze groep opa’s en oma’s hebben meegedaan aan een vervolgonderzoek en daaruit kwam naar voren dat 66% van de grootouders het grootste verdriet heeft om het lijden van de kleinkinderen, 47% is van mening dat het de schuld is van de ex-schoondochter of ex-schoonzoon dat ze hun kleinkinderen minder zien, 61% heeft na de scheiding geen contact meer met de ex-schoondochter of ex-schoonzoon en 12% heeft de kleinkinderen nooit meer gezien.

Omgangsregeling grootouders en kleinkinderen

Het onderzoek laat ook zien dat een groot deel van de grootouders (63%) graag meer rechten zou willen met betrekking tot hun omgang met de kleinkinderen. Het is mogelijk om als grootouders bij de rechter een omgangsregeling aan te vragen. Het blijkt in de praktijk echter lastig om hiervoor van de rechter een goedkeuring te krijgen. Dit gebeurt alleen wanneer er duidelijk een zeer nauwe persoonlijke betrokkenheid is tussen de grootouders en kleinkinderen; enkel het feit dat men familie is, is niet genoeg. Bij het instellen van een omgangsregeling heeft voor de rechter het belang van het kind altijd de prioriteit.

Hulp voor grootouders bij echtscheiding kinderen

Grootouders hebben vaak meer te lijden onder een echtscheiding dan men in eerste instantie denkt. Ze voelen zich vaak erg machteloos; ze hebben de zorg om hun eigen kind en ook nog eens om hun kleinkinderen. Daarnaast kan ook het contact met hun ex-schoonkind veranderd zijn en soms ook het contact met hun eigen kind. Het is voor grootouders die met dit soort problemen te kampen hebben een goed idee om ondersteuning in te schakelen van bijvoorbeeld maatschappelijk werk.

Gratis offertes echtscheiding mediators

Bovenstaand onderzoek laat opnieuw zien hoe belangrijk het is dat een echtscheiding soepel en vreedzaam verloopt, omdat er anders veel mensen de dupe van worden. Het is belangrijk dat ouders inzien dat hun scheiding het leven van hun kinderen op hun kop zet. Omdat er al zoveel verandert, is het belangrijk dat zoveel mogelijk bestaande routines in stand worden gehouden, waaronder het goed contact met de grootouders. Dit geeft de kinderen meer rust. Verloopt uw scheiding moeizaam, schakel dan een echtscheidingsbemiddelaar of echtscheiding mediator in. Vraag hier gratis en vrijblijvend een offerte en advies aan van echtscheidingmediators bij u in de buurt.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie