Hoe kunt u een conflict loslaten?
U hebt het zoveelste conflict met een collega en praat hierover met een vriend. Dan kan het gebeuren dat u de volgende adviezen krijgt: ‘Trek het je niet aan’ of ‘Daar ga je toch gewoon boven staan.’ Ja, ja, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet altijd gemakkelijk een conflict los te laten. Het blijft maar malen door uw hoofd. Hoe kunt u een conflict loslaten?
Overweldigd door emoties
Een conflict kan veel emoties losmaken. Ook al zou u graag het conflict los willen laten, door alle emoties en stresshormonen die hierdoor worden aangemaakt, lukt dat niet. Na een tijdje bedaren de emoties. Nu kunt u twee dingen doen: de emoties weer aanwakkeren of overgaan op zelfreflectie en zelfsturing? Wanneer u de emoties aanwakkert, legt u de controle in handen van de ander. U blijft hangen in een slachtofferrol en u maakt zichzelf afhankelijk van de ander. U wilt dat de ander van standpunt verandert, maar dat gebeurt niet. Probeer daarom aan te sturen op zelfreflectie en zelfsturing.
Loslaten is iets anders dan negeren
Wanneer u een conflict loslaat betekent dat dat u voor uzelf kiest. U neemt uw eigen verantwoordelijkheden, trekt er lering uit en gaat verder zonder uw emoties hier nog door te laten verstoren. Loslaten is niet het probleem negeren uit agressie of angst. Onder loslaten uit agressie bedoelen we dat u het probleem volledig bij de ander neerlegt en uw eigen verantwoordelijkheid ontloopt. Onder loslaten uit angst verstaan we dat u het probleem volledig omzeilt. Uit angst begint u maar nergens over. U bent daarmee niet eerlijk tegenover uzelf en de ander. Na verloop van tijd zal u alsnog met het probleem geconfronteerd worden.
Een conflict verwerken
Een conflict verwerken en loslaten is een proces. Bij gevoelige mensen heeft dat proces meer tijd nodig. Om het loslaten van het conflict gemakkelijker te maken is het belangrijk dat u zich minder bezig gaat houden met de ander. Richt u in plaats daarvan op uw eigen emoties. Stop ze niet weg, maar observeer ze zonder erover te oordelen. Dit betekent niet dat u de situatie hoeft te aanvaarden, maar wel dat u uw eigen gevoelens over deze situatie accepteert. Misschien ontdekt u wel waarom u zo gevoelig reageert? Ligt er mogelijk nog een andere oorzaak aan ten grondslag? Eerder leed, onzekerheid, etc.?
Het afhandelen van het conflict
Slaagt u erin om uw negatieve emoties los te laten en zijn uw emoties bedaard? Dan zult u meer rust en ruimte in uw hoofd krijgen. Het is nu gemakkelijker om logisch na te denken en een zakelijke houding aan te nemen. Dit is een goed moment om het conflict echt af te handelen. Dit volledige proces kunt u samen doorlopen met een mediator. Een mediator kan als een ervaren en professionele bemiddelaar u en de overige betrokkenen perfect begeleiden in elke fase van dit proces. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van mediators in uw omgeving!