Het mediation traject: hoe verloopt het?

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Hoe verloopt een mediation traject?

Heeft u een conflict dat u graag op een snelle en vreedzame wijze wilt oplossen, dan biedt mediation uitkomst. Op deze website bent u op de juiste plek voor meer informatie over mediation. Ga hier direct online op zoek naar een mediator bij u in de buurt. Maar eerst geven we u hier een overzicht van hoe een mediation traject verloopt.

Stap 1: mediation voorstellen

De eerste stap is dat een van de betrokken partijen het voorstel doet om het conflict op te lossen met mediation. Het kan ook gebeuren dat een derde partij de ruziënde partijen wijst op deze mogelijkheid. Mediation wordt in Nederland steeds populairder, maar niet iedereen is nog bekend met deze manier van conflictbemiddeling. Op deze website vindt u meer informatie.

Stap 2: een geschikte mediator kiezen

Er zijn in Nederland veel mediators, maar welke mediator kunt u het beste kiezen? Veel mediators hebben een specialisme, bijvoorbeeld echtscheidingen of arbeidsconflicten. Kies bij voorkeur een mediator die gespecialiseerd is in het soort conflict dat u wilt oplossen. Het is ook verstandig om een erkende MfN mediator te kiezen. MfN waakt over de kwaliteit van de bij hen aangesloten mediators. Via deze website vindt u gemakkelijk MfN mediators in uw regio.

Stap 3: Kennismakingsgesprek

Wanneer u een mediator heeft gevonden die u aanspreekt volgt een kennismakingsgesprek met de mediator. Tijdens dit gesprek zal de mediator vertellen hoe hij doorgaans te werk gaat en worden de verwachtingen van de betrokken partijen besproken. Het is belangrijk dat iedereen die betrokken is bij het mediation traject vertrouwen heeft in de mediator en vrijwillig aan de mediation deelneemt.

Stap 4: het tekenen van de mediationovereenkomst

De mediation begint met het ondertekenen van een mediationovereenkomst. De mediator stelt een overeenkomst op met daarin een samenvatting van het conflict, de namen van de betrokkenen en afspraken als het uurtarief van de mediator. Ook staat in deze overeenkomst dat alle betrokkenen vrijwillig deelnemen. Er wordt tevens een geheimhoudingsbeding opgenomen in de overeenkomst; alles wat binnen de mediation wordt besproken is vertrouwelijk!

Stap 5: mediationgesprekken

Tijdens de mediationgesprekken wordt het conflict besproken. De mediator treedt op als gespreksleider en katalysator. Hij probeert de betrokkenen nader tot elkaar te brengen. Hij begeleidt de mensen in het vinden van een oplossing en geeft hier zelf geen oordeel over. De mediator blijft altijd objectief. Gemiddeld zijn er tussen de 2 tot 5 gesprekken nodig om tot een oplossing te komen.

Stap 6: einde mediation

Is er een oplossing gevonden die voor beide partijen aanvaardbaar is, dan wordt de oplossing vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Slaagt u er onverhoopt niet in om tot een oplossing te komen, dan kunt u altijd nog overgaan tot een gerechtelijke procedure. Een gerechtelijke procedure is wel duurder en tijdrovender dan een mediation traject.

Meer weten?

Vraag hier online gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere erkende mediators in uw regio. U ontvangt spoedig meerdere offertes op maat. Vergelijk op prijs en kwaliteit en maak uw keuze!

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie