Wat zijn de kosten van mediation?

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

De kosten van mediation

Een ding is zeker het oplossen van een conflict via mediation is altijd goedkoper dan een gerechtelijke procedure. Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent met mediation is van een aantal zaken afhankelijk. Ook is het mogelijk om in sommige gevallen subsidie voor mediation aan te vragen. Daarnaast zijn er ook rechtsbijstandsverzekeringen die de kosten voor mediation dekken. Lees hier meer over de kosten van mediation.

Kosten mediation: waar op letten?

Op de eerste plaats kan het honorarium per mediator verschillen. Mediators werken met een uurtarief. Deze tarieven kunnen behoorlijk uiteenlopen, daarom is het een goed idee om offertes aan te vragen van meerdere erkende mediators in jouw omgeving. De tarieven liggen tussen de €100 en €200 (ex. btw) per uur. De totaalprijs hangt vervolgens af van de tijdsduur waarin het conflict wordt opgelost. Gemiddeld zijn er vier tot vijf mediationsessies van twee uur nodig. Vooral de aard van het conflict en de emoties die hierbij opspelen, hebben invloed op de tijd die nodig is. Soms brengt een mediator ook nog reiskosten in rekening. In bepaalde gevallen dient er tevens een beroep gedaan te worden op andere professionals, zoals een advocaat, accountant, fiscalist of makelaar. Deze kosten komen er dan nog bovenop.

Wat als de mediation niet slaagt?

De kosten van mediation zijn niet afhankelijk van het resultaat. Dus ook wanneer het niet lukt om door middel van mediation tot een goede oplossing te komen, dien je de mediator te betalen. Het is dus erg belangrijk dat de betrokken partijen vooraf aan de mediation voldoende vertrouwen hebben in de mediator. Over het algemeen worden de kosten gelijk verdeeld over de betrokken partijen. Uiteraard is het mogelijk om hier onderling andere afspraken over te maken. Bij conflicten tussen werknemers en werkgevers wil het nog weleens gebeuren dat de werkgever de kosten voor zijn rekening neemt. Hoe dan ook, de objectiviteit van de mediator mag nooit in het geding komen. Dit dient vastgelegd te worden in de mediationovereenkomst.

Help, ik heb geen geld voor mediation!

Mensen met een laag inkomen kunnen subsidie aanvragen voor mediation bij de Raad van Rechtsbijstand. Het is hiervoor wel nodig dat de mediator die je bij de hand neemt ingeschreven staat bij de Raad voor Rechtsbijstand. De subsidie die aangevraagd kan worden heet een ‘toevoeging’. Mensen met een jaarinkomen dat lager is dan € 36.100 (gehuwden, samenwonenden en eenoudergezinnen) of € 25.600 (alleenstaanden) en die geen vermogensbelasting betalen, komen in aanmerking voor een toevoeging. Dit houdt in dat bijna alle kosten door de Raad van Rechtsbijstand worden vergoed. Het kan voorkomen dat de ene partij wel recht heeft op een toevoeging en de andere niet. Dit heeft verder geen gevolgen voor de mediation. De partij die geen toevoeging krijgt, betaalt de helft van de kosten.

Gratis offertes aanvragen

Wil je weten wat in jouw specifieke situatie de kosten voor mediation zijn, vraag dan hier via deze website gratis en vrijblijvend een offerte aan van gekwalificeerde mediators in jouw regio.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie