Conflicten oplossen bij een erfenis: schakel mediation in

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Mediation bij erfenis

Wanneer een dierbare overlijdt, is dit een zeer emotionele gebeurtenis. Na het overlijden moet er vaak nog van alles geregeld worden, waaronder de verdeling van de erfenis. Zeker wanneer de erfgenamen het niet goed met elkaar kunnen vinden kan dit emotioneel heel zwaar zijn. Het zijn ook deze emoties die het soms moeilijk maken om tot een oplossing te komen bij conflicten rondom een erfenis.

Omgaan met verdriet

Iedereen gaat anders om met het verdriet om het overlijden van een dierbare. De ene persoon wordt heel emotioneel, de andere wordt boos of geïrriteerd en weer andere mensen kruipen in hun schulp. Dit kan onderling nog weleens tot problemen leiden. Mensen kunnen zich onbegrepen voelen of vinden dat de ander ongepast reageert. Wat het afhandelen van een erfenis in dit geval erg moeilijk maakt, is dat er op dit vlak juist hele praktische en goed doordachte besluiten moeten worden genomen. Dit gaat moeilijk samen met alle emoties die erop dat moment spelen.

Erfenis leidt vaak tot conflicten

Het is dan ook niet zo vreemd dat het afwikkelen van een erfenis vaak tot familieconflicten leidt of bestaande familieproblemen alleen maar groter maakt. Maar om uiteindelijk tot een verdeling van de erfenis te komen is het onvermijdelijk om met elkaar rond de tafel te gaan zitten. Er moet veel worden besproken en er moeten beslissingen worden genomen. Een van de mogelijkheden om het conflict te beslechten is door naar de rechter te stappen. De rechter kan dan besluiten hoe de erfenis wordt verdeeld. Het mag duidelijk zijn dat dit niet de meest ideale oplossing is. Het kost handen vol geld en het is vaak een langdurige procedure. Bovendien; zo zal de persoon die is overleden het ook nooit hebben gewild.

Mediation biedt de beste oplossing

In dergelijke situaties waarin erfgenamen zelf niet tot een oplossing kunnen komen is mediation (bemiddeling) vaak de beste oplossing. Mediation houdt in dat een ervaren en professionele mediator als objectieve bemiddelaar samen met de betrokken partijen op zoek gaat naar een aanvaardbare oplossing. De mediator helpt de erfgenamen om dichter tot elkaar te komen en begeleidt de gesprekken. Het is hiervoor wel nodig dat alle betrokken partijen bereid zijn om aan de mediation mee te werken. Dit kan nog weleens lastig zijn, maar aan de andere kant er moet wel op de een of andere manier een oplossing worden gevonden. Mediation is een toegankelijke, minder kostbare en vreedzame manier om een goede oplossing te vinden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer de gemoederen tijdens een familieconflict erg zijn opgelopen kan het in eerste instantie nodig zijn dat de mediator eerst apart met de verschillende partijen een gesprek aangaat. Daarna is het wel nodig dat de erfgenamen onder begeleiding van de mediator samen het gesprek aangaan. In de praktijk blijkt dat in de meeste gevallen de problemen rondom een erfenis met mediation opgelost kunnen worden. Wanneer er een oplossing is gevonden stelt de mediator een vaststellingsovereenkomst op waarin alle afspraken staan. Deze overeenkomst dient door alle erfgenamen ondertekend te worden.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie