Mediation bij het verwerken van kindermisbruik
De pastoraal psychologe Anke Bisschops, die verbonden is aan de Universiteit van Tilburg, heeft onderzoek gedaan naar wat de invloed is van zowel mediation als juridische procedures op de emotionele verwerking en de financiële gevolgen van kindermisbruik in religieuze en niet-religieuze instellingen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat kindermisbruik door de slachtoffers en de daders beter wordt verwerkt wanneer men mediation toepast.
Mediation betere oplossing dan juridische stappen
Een andere uitkomst van het onderzoek van Bisschops is dat de schadevergoeding na mediation en juridische stappen ongeveer hetzelfde is. De officiële procedure wordt in Nederland geregeld via het Meldpunt. De gemiddelde schadevergoeding is ongeveer € 27.000. Wanneer er gewerkt wordt met mediation ligt de schadevergoeding rond de € 29.000. Verder zijn de kosten voor mediation iets minder.
Rechter versus mediator
Behalve gegevens uit Nederland gebruikte Bisschops ook gegevens uit Ierland. Hier lopen momenteel veel rechtszaken op het gebied van misbruik. Voor wat betreft de Nederlandse situatie vergeleek Bisschops de juridische procedures via het Meldpunt, waarbij de rechter naar de klacht van het slachtoffer luistert en het verhaal van de dader aanhoort, met het inzetten van een mediator. In het geval van mediation luisteren het slachtoffer en de dader naar elkaar. Wanneer de dader is overleden, mag een overste de dader vertegenwoordigen.
Mediation leidt tot meer begrip
Dat mediation een betere manier is om misbruik te verwerken dan juridische procedures komt volgens Bisschops omdat het bij juridische procedures hoofdzakelijk om feiten gaat en niet om emoties. Er is tussen het slachtoffer en de dader weinig contact, waardoor het moeilijker is om begrip te ervaren en ook de kans op empathie of erkenning is daardoor een stuk kleiner. De hoorzittingen van het Meldpunt worden door de slachtoffers van misbruik vaak als traumatisch ervaren.