Mediation bij vechtscheiding
Maar liefst 20% van de scheidingen loopt uit in een vechtscheiding! Zijn er kinderen bij de scheiding betrokken, dan kan dit veel leed veroorzaken en een gezonde ontwikkeling van de kinderen in de weg staan. Een vechtscheiding voorkomen is daarom heel belangrijk, maar helaas niet altijd gemakkelijk. Hoe kunt u toch in het belang van uw kinderen een vechtscheiding voorkomen?
Goede communicatie staat op 1
Bij het oplossen van conflicten komt een groot deel neer op een goede communicatie. Wanneer de communicatie tussen partners moeilijk verloopt, kunnen er problemen ontstaan. Misschien dat de ene partner veel praat en met verwijten smijt, terwijl de ander zich terugtrekt en niets meer zegt. Iedereen begrijpt dat dit geen zoden aan de dijk zet, maar wanneer u midden in het conflict zit is dit soms lastig in te zien en te veranderen. Het is de kunst om met elkaar in gesprek te gaan, u in elkaar in te leven en echt naar elkaar te luisteren. Een mediator kan u daarbij helpen.
Stel een afkoelperiode in
Ga niet in het heetst van de strijd vlak nadat het besluit is genomen om te scheiden afspraken met elkaar maken. Vaak zijn de emoties te heftig om goede beslissingen te nemen. Ook wordt in deze periode vaak de eigen pijn op de ander geprojecteerd, wat de gang van zaken niet gemakkelijker maakt. Geef elkaar de tijd om de scheiding te verwerken door een afkoelperiode af te spreken. Maak wel al enkele mondelinge afspraken over een bezoekregeling voor de kinderen. Als de emoties na enkele weken/maanden bedaard zijn gaat u samen regels op papier zetten.
Accepteer dat de ander anders is
Beide partners zullen de scheiding moeten accepteren. Daarom is de hierboven besproken afkoelperiode zo belangrijk. Daarna is het gemakkelijker om te accepteren dat de ander bepaalde zaken misschien anders wil regelen. U hebt mogelijk allebei andere prioriteiten in de opvoeding van de kinderen. Is het één beter dan het ander? Als een van de ouders iets op een andere manier wil doen, hoeft dat niet te betekenen dat hij of zij een slechte ouder is. Probeer elkaars verschillen te accepteren en elkaar te respecteren. Een kleine verandering in denkwijze kan het verschil betekenen tussen een vreedzame echtscheiding en een vechtscheiding.