Hoe los je woonoverlast op via mediation?

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Mediation bij woonoverlast

Het blijkt dat veel mensen in ons land last hebben van woonoverlast. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zegt dat één op de drie Nederlanders weleens te maken heeft met woonoverlast. De diverse buurtbemiddelingsorganisaties kregen vorig jaar meer dan tienduizend meldingen van woonoverlast. Dit was een stijging ten opzichte van vorig jaar. Heb je te kampen met woonoverlast? Lees dan hier wat je eraan kunt doen?

Overlastveroorzaker aanspreken

De eerste stap is het aanspreken van de mensen die de overlast veroorzaken. Doe dit op een rustige en beschaafde manier. Sommige mensen zullen zich direct verontschuldigen en voortaan rekening met je houden. Probleem opgelost! Maar helaas loopt het soms ook anders en zijn er meer maatregelen nodig, omdat je niet serieus wordt genomen of omdat de problemen voortdurend terugkeren. Bij wie klop je dan aan?

Wie kan je helpen bij woonoverlast?

Wanneer de overlastveroorzakers in hun eigen koopwoning wonen, dan kun je naar de wijkagent stappen. Wonen jullie in een appartementencomplex, spreek dan de Vereniging van Eigenaren hierover aan. In het geval van een huurwoning kun je ook de eigenaar van de woning aanspreken over de overlast. Ook de gemeente kan een rol spelen bij woonoverlast. De gemeente kan bij woonoverlast een bestuurlijke waarschuwing geven aan de overlastgever. De gemeente beschikt ook over de macht om een overlastgever uit huis te plaatsen.

Nieuwe regels

De hierboven besproken maatregelen blijken niet toereikend te zijn. Een bestuurlijke waarschuwing van de gemeente is vaak te ‘soft’ en een uithuisplaatsing te zwaar. Een nieuwe maatregel, die de bestuursrechtelijke gedragsaanwijzing wordt genoemd, moet een middenweg gaan bieden. Deze maatregel houdt in dat de burgemeester de bevoegdheid krijgt om een verbod of gebod onder bestuursdwang te geven, bijvoorbeeld de overlastveroorzaker mag geen harde muziek meer draaien of moet zijn portiek schoon houden. Wordt het verbod of gebod niet nageleefd, dan kunnen er sancties volgen.

Woonoverlast en mediation

Een andere optie voor het oplossen van woonoverlast, is bemiddeling (mediation). Op diverse plekken in het land worden buurtbewoners ingezet die vrijwillig bemiddelen bij conflicten in de buurt. Zo wordt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van conflicten weer bij de mensen zelf gelegd. Wordt dit bij jou in de buurt nog niet gedaan, schakel dan een professionele mediator in. Een professionele mediator kan als onafhankelijke bemiddelaar optreden tussen jou en de overlastveroorzaker(s), om zo samen op een vreedzame manier tot een oplossing te komen. Het is een zeer toegankelijke manier voor het oplossen van conflicten, waarmee al veel successen zijn geboekt!

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie