Mediation bij samengestelde gezinnen
Samengestelde gezinnen zijn geen zeldzaamheid. Het vormen van een nieuw gezin is echter niet altijd gemakkelijk. Het kan bij de kinderen voor heel wat verwarring zorgen en kan een grote impact op hun welzijn en ontwikkeling hebben. Daarom is het belangrijk dat er snel goede afspraken worden gemaakt. Ook dat gaat niet altijd van een leien dakje! Toch hoeft het niet in de soep te lopen door op tijd een mediator in te schakelen die gespecialiseerd is in conflictbemiddeling bij samengestelde gezinnen.
Problemen voorkomen met mediation
Mediation voor samengestelde gezinnen is er niet alleen om bestaande conflicten op te lossen, maar juist ook om conflicten te voorkomen. Dat laatste is natuurlijk veel beter. Het is een aanrader om op voorhand al een mediator bij de hand te nemen, voor het begeleiden van de gesprekken over de afspraken die er gemaakt moeten worden. Wat kan een mediator hierin allemaal nog meer betekenen? Een mediator kan de betrokken personen helpen om meer inzicht te krijgen in de kenmerken van de gezinnen die samengevoegd gaan worden, waardoor het samenvoegen met minder problemen zal verlopen.
Wie behoren er allemaal tot het samengesteld gezin?
Op de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen wie er allemaal bij het samengesteld gezin horen of er nauw bij betrokken zijn. Het gezin bestaat in ieder geval uit een ouder, zijn of haar kind(eren), de nieuwe partner (stiefouder) en de eventuele stiefbroertjes en -zusjes. De andere ouder van het kind of de kinderen, die binnen een ander gezin woont, moet hier ook bij betrokken worden. Het kind of de kinderen zullen namelijk zo nu en dan bij deze ouder wonen. Al deze ‘elementen’ behoren tot het zogenaamde nieuwe gezinssysteem. Al deze mensen moeten op een prettige manier tot goede afspraken komen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar met de kennis, ervaring en inzichten van een mediator zal dat best meevallen.
Voor welke kwesties een mediator inschakelen?
Bij het vormen van een samengesteld gezin, zijn er heel wat kwesties die aan bod komen waarbij een mediator hulp kan bieden, zoals:
Nieuwe omgangsregeling
Bij een scheiding is er tussen de ex-partners een omgangsregeling met de kinderen vastgelegd in het ouderschapsplan. Wanneer er vervolgens een samengesteld gezin wordt gevormd zullen er nieuwe regels aan dit plan toegevoegd moeten worden. Een mediator kan bemiddelen bij het maken van de nieuwe afspraken.
Kinderalimentatie
Wanneer een van de ouders met een nieuwe partner gaat trouwen, is de nieuwe partner vervolgens ook onderhoudsplichtig voor de kinderen. Daarom is het aan te raden om de kinderalimentatie opnieuw te laten berekenen en ook hier moeten dus nieuwe afspraken over gemaakt worden.
De invloed van stiefouders
In een samengesteld gezin heeft ineens ook de stiefouder invloed op de opvoeding van het kind (of de kinderen). U voelt het al aankomen; in veel gevallen leidt dit tot problemen. Het is belangrijk om goed overleg te plegen met de ouder, ex-partner (de andere ouder) en de stiefouder. En ook de kinderen moeten weten waar ze aan toe zijn. Een mediator kan dit vaak lastige proces in goede banen leiden.
Meer weten over mediation?
Vraag dan hier gerust meer informatie aan. U ontvangt dan spoedig kosteloze en vrijblijvende offertes van meerdere mediators in uw omgeving.