Wordt mediation straks de standaard in strafzaken?

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Mediation standaard aanbieden in strafrechtzaken

Het idee dat mediation de ideale manier is om een conflict op te lossen begint steeds verder in de samenleving door te dringen. Mediation is ook steeds vaker het onderwerp binnen politiek debat. Afgelopen week pleitte de PvdA ervoor dat binnen het strafrecht dader en slachtoffer om de tafel moeten gaan zitten om het probleem echt op te lossen. Het enkel straffen van de dader levert niet voldoende resultaat op. PvdA-kamerlid Jeroen Recourt komt met een plan voor ‘herstelbemiddeling’.

Plan voor ‘herstelbemiddeling’

Herstelbemiddeling zou volgens Jeroen Recourt een onderdeel moeten worden van het strafrecht. Het is de bedoeling dat het slachtoffer en de dader met elkaar in gesprek gaan. Hij wil met het invoeren van herstelbemiddeling ervoor zorgen dat de positie van het slachtoffer wordt verbeterd. Hij zegt: “Je wilt niet jaar in jaar uit met je hart in je keel doorlopen als je de man ziet die je mishandeld heeft.” Een gesprek tussen slachtoffer en dader kan voor een betere afhandeling van een zaak zorgen, mits het slachtoffer dit wil en het veilig is. De officier van justitie kijkt dan namens de samenleving mee.

Mediation standaard onderdeel van strafrechtproces

Volgens de PvdA is het het beste als herstelbemiddeling zo vroeg mogelijk in het strafrechtproces wordt toegepast, hoewel het in elke fase nuttig kan zijn. Vroege herstelbemiddeling kan het verdere verloop van de strafzaak positief beïnvloeden. De PvdA is van mening dat mediation binnen het strafrecht standaard moet worden aangeboden. De partij zegt hierover het volgende: “Een oplossing die gedragen wordt door slachtoffer en dader maakt beider levens beter en voorkomt dat het conflict doorettert en herhaling. En het brengt het strafrecht weer terug waar het ooit begonnen is: als instrument om dader het onrecht aan het slachtoffer te laten herstellen.”

Besef van aangericht leed

Mediation in strafzaken zal er in de meeste gevallen voor zorgen dat de dader beseft hoeveel leed hij de ander heeft aangedaan. In het plan van de PvdA staat: “Vaak toont de dader besef van schuld en kan het slachtoffer ervaren of dit oprecht overkomt. Dit kan, naast juridisch en materieel herstel, bijdragen aan het emotionele herstel van het slachtoffer.” De PvdA is niet de enige politieke partij die geïnteresseerd is in mediation. Ook de VVD zou graag vaker het oplossen van conflicten voor de civiele rechter willen vervangen door mediation.

Mediator nodig?

Vraag hier geheel vrijblijvend en kosteloos een offerte aan van gekwalificeerde mediators in jouw regio.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie