Belangrijkste tip bij mediation: focus op successen

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Mediation tip: focus op successen!

Wat doet een mediator precies? Veel mensen hebben nog geen goed beeld van wat een mediator precies voor hen kan betekenen. Ze hebben misschien wel gehoord dat een mediator een onafhankelijke derde is die twee partijen die een conflict hebben dichter bij elkaar brengen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Hieronder een voorbeeld van een manier waarop een mediator ervoor kan zorgen dat mensen weer met elkaar in gesprek gaan.

Leren van je fouten?

Hoe vaak heb je al niet de opmerking gehoord dat je ‘moet leren van je fouten’. We zijn vaak geneigd om ons te concentreren op hoe bepaalde zaken niet moeten of op wat we niet willen. Wanneer twee mensen een conflict met elkaar hebben, komen ze vaak in een vicieuze cirkel terecht waarin ze beide zich continu focussen op de fouten of tekortkomingen van de ander. Op die manier zal men nooit het conflict opgelost krijgen. Een mediator kan helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Frisse kijk op de zaak

Een succesvolle mediation begint met een frisse kijk op de zaak en het stellen van de juiste vragen. Een ervaren mediator weet op een slimme manier het gesprek te leiden en kan ervoor zorgen dat twee partijen die een conflict hebben weer ‘on speaking terms’ met elkaar raken. Goede vragen die een mediator binnen deze context aan de beide partijen kan stellen is bijvoorbeeld: ‘Wat bindt jullie?’ ‘Wat waarderen jullie aan elkaar?’ ‘Welke successen hebben jullie in het verleden samen geboekt?’

De vicieuze cirkel doorbreken

Deze vragen zullen de ruziënde partijen tot denken aanzetten en ze zullen zich even ongemakkelijk voelen. Ze moeten immers iets positiefs zeggen over elkaar. Hiermee wordt de vicieuze cirkel van elkaar beschuldigen doorbroken. De antwoorden op deze vragen bieden mogelijk een ingang om samen tot een oplossing te komen. Leren van je fouten? In sommige situaties zal dat zeker opgaan, maar wanneer we het over conflicten hebben is het veel effectiever om je te focussen op je successen en om daarop verder te bouwen.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie