Krijgt mediation nu eindelijk een wettelijke status?

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Krijgt mediation een wettelijke status?

Krijgt mediation nu eindelijk een wettelijke status? Dat is de vraag waar deze week mogelijk antwoord op komt. De Tweede Kamer geeft deze week het vooralsnog ongereguleerde vak van mediator een wettelijke status. Het initiatief voor het toekennen van een wettelijke status voor mediation kwam van VVD-kamerlid Ard van der Steur. Hij wil graag een overheidstoezicht op mediators. Er bestaat hierover echter nogal wat verdeeldheid.

Mediation steeds populairder in Nederland

Mediation is over komen waaien vanuit de Verenigde Staten. Daar werd al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw mediation toegepast, vooral bij burenruzies en familieconflicten. Ondertussen is mediation ook in Nederland niet meer weg te denken binnen allerlei soorten conflicten. Mediation wordt veel gebruikt bij het oplossen van conflicten rondom echtscheidingen, maar het is ook al volop doorgedrongen binnen het bedrijfsleven. Gezien mediation zo populair is, wil Van der Steur mediation meer in de kijker zetten als alternatief voor de gang naar de rechter.

Voordelen van mediation

Een belangrijk uitgangspunt van mediation is dat de betrokken partijen zelf op zoek gaan naar een oplossing en zo het conflict bij de wortels beetpakken en oplossen. Door de eigen inbreng worden alle onderliggende problemen bij het eigenlijke geschil ook uit de wereld geholpen. Een ander voordeel van mediation is volgens Van der Steur dat ook de druk op de rechterlijke macht wordt verlicht. Het probleem is dat er geen officiële regels vanuit de overheid bestaan voor mediation. Er zijn wel mediatorsorganisaties die hun eigen kwaliteitseisen hebben opgesteld. Dit is volgens het VVD-kamerlid niet voldoende.

Kwaliteit van mediation beschermen

Van der Steur noemt mediation een ‘containerbegrip’ en spreekt van ‘een vlag waaronder allerlei diensten worden aangeboden, zonder dat er goed zicht is op de kwaliteit van het aanbod’. Hij wil een overheidsregister voor mediators. Deze mediators krijgen een wettelijk beschermde titel en moeten voldoen aan bepaalde opleidingseisen en elk jaar een minimaal aantal zaken behandelen. Er moet ook een officieel tuchtrecht komen. Deze reguleringen vertonen veel overeenkomsten met de reguleringen die er gelden voor advocaten. Wanneer overheidsinstellingen straks een mediator willen inschakelen, dienen ze een beroep te doen op een registermediator.

Wel of geen goed idee?

Sommige mediators vinden het een goed voorstel, omdat het vak van mediator hiermee echt volwassen wordt. Andere mediators zijn echter bang voor een te strenge regelgeving en juridisering van het beroep. Ze vrezen onder meer dat er door de eis dat toekomstige ‘registermediators’ per jaar een minimaal aantal zaken dienen te behandelen, een grote groep mediators buiten de boot valt om ‘registermediator’ te worden. Er bestaat de kans dat er een kleine geprivilegieerde groep mediators ontstaat. Ze vinden dat de kwaliteitsbewaking in handen moet blijven van de beroepsgroep zelf.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie