Kan een rechtsprocedure vervangen worden door mediation?

Vragen over mediation?
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Rechtsprocedure vervangen door mediation?

Stel je zit verwikkeld in een rechtsprocedure, maar je zou de zaak graag op een andere manier oplossen, bijvoorbeeld via mediation, is dat dan mogelijk? Dat is een vraag waar veel mensen vandaag de dag mee kampen. Een conflict uitvechten in de rechtbank brengt vaak veel stress en frustratie met zich mee. De procedures duren veel te lang, zijn veel te ingewikkeld en kosten ook nog eens veel geld!

Mediation in plaats van rechtsprocedure

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om een rechtsprocedure te bevriezen en over te gaan tot mediation. Wel is het hiervoor noodzakelijk dat alle betrokken partijen vrijwillig aan de mediation deelnemen en bereid zijn om zich actief in te zetten voor het vinden van een oplossing. Wat als blijkt dat jullie er toch niet uitkomen met mediation? Dan kan de zaak gewoon terugverwezen worden naar de rechter. Het beëindigen of weer voortzetten van je rechtsprocedure, regel je via je advocaat.

Rechtbank geeft advies voor mediation

Het komt ook steeds vaker voor dat de rechtbank wijst op de mogelijkheid om een conflict op te lossen met behulp van een mediator. De rechter kan hierop wijzen tijdens de zitting, maar de betrokken partijen kunnen ook een brief toegestuurd krijgen met een informatiebrochure, mediation zelftest en antwoordformulier. Heb je een procedure lopen bij een rechtbank, dan kun je ook altijd eens informatie inwinnen over mediation bij de mediationfunctionaris. Alle rechtbanken en gerechtshoven beschikken over een dergelijke professional. Maar je kunt ook hier meteen online informatie aanvragen door het contactformulier op deze website in te vullen.

Wanneer is mediation de juiste keuze?

Vrijwel alle conflicten kunnen met mediation worden opgelost. Er zijn allerlei redenen om voor mediation te kiezen boven rechtspraak. Met mediation kun je bijvoorbeeld de beslissingen die worden genomen in eigen hand houden, wat helpt om na afloop een goede relatie te behouden met de ander. Mediation biedt oplossingen op maat, die het belang van beide partijen dient. Dat is bij een juridische beslissing nog weleens anders. Een praktische reden om voor mediation te kiezen is dat het goedkoper is. Ook kom je sneller tot een oplossing, vaak binnen twee tot drie maanden of zelfs korter. Mediation biedt eveneens de mogelijkheid om conflicten waarvoor meerdere rechtsprocedures lopen in één keer af te handelen.

Mediator nodig?

Kies je liever voor een mediator, dan voor een gerechtelijke procedure? Dan kun je hier gemakkelijk in contact komen met een gekwalificeerde mediator in uw omgeving. Vraag via het contactformulier gratis en vrijblijvend offertes aan. Vergelijk en kies de beste mediator eruit.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie