Mediation: wat houdt co-ouderschap in?

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Scheiden en co-ouderschap

Scheiden kan uw leven op zijn kop zetten. Maar niet alleen uw leven, ook dat van uw ex-partner en vooral van uw kinderen. Iedereen zal na de scheiding weer een nieuw evenwicht moeten vinden. Het welzijn van de kinderen is altijd de hoogste prioriteit. Uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht (zie boek: ‘Kinderen uit nieuwe gezinnen’) blijkt dat kinderen het meeste baat hebben bij co-ouderschap. Wat houdt co-ouderschap in?

Co-ouderschap in het kort

Co-ouderschap houdt in dat gescheiden ouders samen voor de kinderen blijven zorgen. De zorg, opvoeding en kosten worden gelijkmatig verdeeld. De kinderen zullen dus ongeveer evenveel tijd bij de moeder als bij de vader doorbrengen. De ouders kunnen zelf bepalen hoe ze dit regelen, bijvoorbeeld de ene week bij de moeder en de andere week bij de vader. Het is ook mogelijk om de week op te splitsen of dat de kinderen om de dag bij de vader en de moeder zijn. Een mediator kan u helpen om samen tot goede afspraken te komen, waar iedereen tevreden mee is.

Regelen van de kosten

De kosten worden ook gelijkmatig verdeeld, maar wanneer de ene ouder meer verdient dan de ander, wordt hier vaak een mouw aan gepast. De ouder die het meeste verdient zal doorgaans alimentatie betalen aan de ouder die minder verdient. U kunt er ook voor kiezen om samen een kinderrekening te openen, waarbij u beiden elke maand naar rato een bepaald bedrag stort. Dit biedt overzichtelijkheid in de kosten voor de kinderen en beide ouders kunnen van deze rekening gebruikmaken wanneer er kosten gemaakt moeten worden voor de kinderen. Opnieuw bent u vrij om samen hierover afspraken te maken. Komt u er samen niet uit, dan is mediation een goede manier om wel samen op een prettige manier tot goede afspraken te komen.

De voordelen van co-ouderschap

Co-ouderschap biedt vele voordelen. Zo hoeven uw kinderen niet te kiezen bij wie ze gaan wonen, ze zullen immers bij beide ouders evenveel tijd doorbrengen. Op deze manier zullen de kinderen ook met beide ouders een hechte band behouden. Beide ouders krijgen de mogelijkheid om voldoende op de hoogte te zijn van het dagelijkse leven van het kind; hoe het op school gaat, sport, spelen met vriendjes en dergelijke. Zowel de moeder als de vader brengt voldoende ‘quality time’ met de kinderen door.

Zijn er ook nadelen?

Co-ouderschap werkt alleen goed als de ouders in staat zijn om goed met elkaar te communiceren en op een prettige manier met elkaar omgaan. Dit is belangrijk, omdat de ouders elkaar vaak zullen zien. Enkele nadelen waar u mee te maken kunt krijgen zijn:

  • Beide ouders moeten dicht bij elkaar wonen
  • Hogere kosten (veel dingen moeten twee keer aangekocht worden)
  • Kan moeilijk te combineren zijn met werk
  • Het kan onrust veroorzaken bij de kinderen

Co-ouderschap iets voor u?

Ga eens samen met een mediator rond de tafel zitten om de voordelen en nadelen van co-ouderschap in uw situatie te bespreken. De mediator begeleidt het gesprek en is te allen tijde onpartijdig. Behalve dat uw mediator dienstdoet als gesprekspartner, heeft deze professional voldoende kennis van de gang van zaken en de regels die er gelden bij co-ouderschap. Meer weten? Neem hier contact met ons op voor gratis en vrijblijvende offertes van scheidingsmediators in uw omgeving.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie