Scheiden en koophuis: hoe regelt u dat in de praktijk?

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Scheiden en koophuis

U gaat scheiden en hebt een koophuis. Wat zijn dan uw rechten en plichten? Welke afspraken moeten er met uw ex-partner gemaakt worden? Welke kosten komen erbij kijken? En wat als u en uw partner het niet eens worden over uw koophuis? Op deze vragen geven we hier antwoord. We helpen u tevens graag met het vinden van een professionele mediator die u verder kan helpen om alles prettig af te handelen.

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen, dan gelden er andere regels dan wanneer u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden of partnerschap voorwaarden. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen hebben u en uw partner gelijke rechten om in het huis te blijven wonen. U moet dus samen overeenkomen wie er in de woning blijft of dat u de woning samen verkoopt.

Ik wil in mijn huis blijven wonen

Wilt u in uw koophuis blijven wonen, dan moet uw partner het daar eerst mee eens zijn en moet u uw partner uitkopen. Daarvoor moet u weten hoeveel het huis momenteel waard is. U kunt het huis laten taxeren of u kunt overeenkomen dat u de meest recente WOZ-waarde als uitgangspunt neemt. Deze kunt u laten corrigeren met het oog op recente ontwikkelingen in de markt. Omdat u bij een scheiding zowel uw schulden als bezittingen verdeelt, dient u eerst de hypotheekschuld af te trekken van de getaxeerde waarde. Hiervan moet u 50% aan uw partner betalen. Om in uw huis te kunnen blijven wonen, moet u de hypotheekkosten kunnen betalen.

Ik wil niet in mijn huis blijven wonen

In dit geval hebt u recht op uw aandeel in het huis. Ook bent u nog steeds hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekkosten. Wel kunt u hierover afspraken maken met uw (ex-)partner. Omdat uw partner in het huis blijft wonen, kunt u bijvoorbeeld afspreken dat uw partner een hoger bedrag betaalt. U hebt namelijk geen plezier van de woning en u moet bovendien een andere woning huren of kopen. Lukt het niet om er samen uit te komen, dan kan een mediator u helpen. U gaat dan samen onder begeleiding van een objectieve mediator het gesprek aan om alsnog tot een oplossing te komen die voor beiden aanvaardbaar is.

We willen de koopwoning verkopen

Wil geen van beiden in de woning blijven wonen of bent u niet in staat om alleen de kosten voor de woning te betalen, dan zult u de woning moeten verkopen. Wanneer u de woning verkoopt, wordt op de eerste plaats uw hypotheek afbetaald. Het bedrag dat eventueel overblijft wordt gelijkmatig verdeeld. Het kan ook zijn dat er na de verkoop van de woning een restschuld overblijft. U bent hiervoor beiden hoofdelijk aansprakelijk. De bank kan zowel bij u of uw ex-partner aankloppen om het volledige bedrag in te vorderen. Stel dat u de volledige restschuld betaalt, dan kunt u wel bij uw ex-partner zijn of haar deel terugvorderen.

Regels bij huwelijkse of partnerschap voorwaarden

Was u getrouwd op huwelijkse of partnerschap voorwaarden, dan is het huis van de persoon op wiens naam het geregistreerd staat. De ander kan in dit geval geen aanspraak maken op de woning. Hebt u echter tijdens het huwelijk een overwaarde op het huis opgebouwd, dan kan een rechter beslissen dat de vertrekkende partij recht heeft op de helft van deze overwaarde. Uiteraard mag u onderling wel andere afspraken maken. Stel dat het huis niet op uw naam staat, dan kan uw ex-partner er bijvoorbeeld mee in stemmen dat u in het huis blijft wonen samen met de kinderen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe u alles het beste kunt regelen rondom uw scheiding en uw koopwoning? En slaagt u er niet in om samen met uw (ex-)partner tot goede afspraken te komen? Schakel dan hier de hulp in van een erkende mediator in uw regio.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie