Scheiden en schulden
Een scheiding heeft niet alleen een emotionele impact. Er moet in de tussentijd ook heel wat geregeld worden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de schulden bij een scheiding? Hierover bestaan vaak veel misverstanden. Schulden zijn daarnaast ook vaak een bron van ergernissen en frustraties tijdens een scheiding. Dit komt de communicatie tussen de partners niet ten goede. Hoe kunt u toch tot goede afspraken komen? We geven hier uitleg over het hoe en wat bij het regelen van de schulden bij een scheiding.
Wie is aansprakelijk voor de schulden?
Wie bij een scheiding aansprakelijk is voor de schulden is afhankelijk van wat u hebt afgesproken bij het sluiten van uw huwelijk:
Getrouwd in gemeenschap van goederen
De bezittingen én schulden zijn gemeenschappelijk, waardoor u allebei hoofdelijk aansprakelijk bent voor de schulden.
Getrouwd op huwelijkse voorwaarden
De voorwaarden die zijn opgesteld in de huwelijksakte bepalen hoe de schulden worden verdeeld.
Samenwonen zonder samenlevingscontract of huwelijk
U bent alleen aansprakelijk voor uw eigen schulden of voor schulden als gevolg van financiële verplichtingen die u samen aangegaan bent, denk aan een gezamenlijke lening.
Veelvoorkomende misvattingen scheiden en schulden
Er bestaan vele misvattingen over scheiden en schulden. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat u bij een huwelijk in gemeenschap van goederen ook aansprakelijk bent voor de voorhuwelijkse schulden van uw partner. U bent ook aansprakelijk voor de schulden van alle leningen die uw partner afsluit tijdens uw huwelijk, ook al is dat alleen op zijn of haar naam en buiten uw medeweten om. Ook wanneer u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden moet u goed opletten, om niet aansprakelijk gesteld te worden voor schulden van uw partner. Dat gaat helemaal op wanneer een van u een eigen bedrijf heeft. Zo bestaan er nog veel meer misvattingen. Een echtscheidingsmediator kan u hierover inlichten en adviseren.
Maak een overzicht van alle schulden
Bij een scheiding is het belangrijk om te bepalen wie aansprakelijk is voor de schulden. Op de eerste plaats is dat dus afhankelijk van de voorwaarden waarop u getrouwd bent. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen en wilt u voorkomen dat u aansprakelijk wordt gesteld voor toekomstige schulden of oplopende kosten van ‘verborgen’ of ‘vergeten’ schulden, zorg dan dat u snel een overzicht maakt van alle schulden. Denk aan bankleningen en openstaande rekeningen en vergeet niet om te controleren of er misschien nog schulden zijn van aankopen op afbetaling of creditcardschulden. Maak samen afspraken over hoe deze schulden zo snel mogelijk opgelost gaan worden, zodat u daarna een frisse, nieuwe start kunt maken.
Wat als samen afspraken maken lastig is?
Door alle emoties die veroorzaakt worden door de scheiding en alle rompslomp eromheen, is het niet altijd gemakkelijk om een goed gesprek te voeren met uw ex-partner. Verdriet, woede en frustratie kunnen een snelle afhandeling van het regelwerk bemoeilijken. Dit maakt de scheidingsprocedure alleen maar langer en complexer. Daar is niemand bij gebaat. In een dergelijk geval kan een mediator uitkomst bieden. Deze objectieve derde treedt op als bemiddelaar en gespreksleider. Er wordt aandacht besteed aan het verwerken van de emoties, zodat daarna al het regelwerk in goede banen kan worden geleid met afspraken die voor beide partners aanvaardbaar zijn.
Meer weten?
Wij helpen u graag met het vinden van een geschikte mediator in uw omgeving voor het oplossen van uw problemen rondom uw scheiding en schulden. Vraag hier online gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere mediators bij u in de buurt.