Huis staat op 2 namen bij scheiding: wat nu?

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Scheiden met een huis op 2 namen

U gaat scheiden, maar u hebt een huis dat op 2 namen staat. Wat gebeurt er nu met uw woning? Wat zijn uw rechten en plichten? Bij een scheiding moet er heel wat geregeld worden, vaak is dat voor de partners die in scheiding liggen erg lastig. Onenigheden, frustraties, onverwerkte emoties zitten dit proces dwars. Hoe kunt u ervoor zorgen dat dit toch zo vloeiend mogelijk verloopt?

Ons huis staat op 2 namen; wat nu?

Dit betekent dat u beiden de lasten en lusten draagt. Het betekent ook dat u allebei evenveel te zeggen hebt over het huis. Bij een scheiding kan dat voor problemen zorgen. Wie blijft in het huis wonen en wie moet op zoek naar iets anders? Hoe zit het nu met de voordelen van de hypotheekrenteaftrek? Misschien wilt u samen het huis verkopen, maar wil de verkoop niet erg vlotten. Scheiden met een huis op 2 namen is vaak een bron van onenigheden. Toch zult u samen tot goede afspraken moeten komen.

Bespreek samen uw woonwensen

Is het voor de één misschien praktischer om in het huis te blijven wonen, bijvoorbeeld vanwege de kinderen die vlakbij naar school gaan of omdat u niet te veel verandering wilt voor uw kinderen? Bespreek samen wat voor allemaal de beste oplossing is. Dit gesprek wordt een stuk gemakkelijker wanneer u samen met een erkende scheidingsmediator om de tafel gaat zitten. Een mediator heeft kennis van zaken op het gebied van scheidingen, maar is ook een expert in het op gang brengen van een goede communicatie tussen mensen die onenigheden hebben.

Wat doen we met het huis?

Wat als beiden in het huis willen wonen? Meestal wordt er dan geregeld dat de partner die het meeste kan en wil betalen voor het huis, het huis overneemt. Deze persoon koopt dan de ander uit. De hypotheekverstrekker zal wel altijd eerst de financiële situatie van deze persoon controleren. Wil geen van beide partners in het huis blijven wonen of kunnen beide partners het niet opbrengen om het huis alleen te betalen, dan is verkopen de beste optie.

Hoe zit het met de woningwaarde?

Blijft één van de twee in het huis wonen of wordt het huis verkocht? In beide situaties is het van belang om de woningwaarde te weten. Omdat het huis nu eenmaal op 2 namen staat, zal het huis eerlijk verdeeld moeten worden. Deze woningwaarde laat u vaststellen door een taxateur. Vervolgens gaan jullie bekijken hoe de woningwaarde in verhouding staat tot uw hypotheek. Er kan sprake zijn van overwaarde, wat betekent dat u de winst moet delen. Maar er kan ook sprake zijn van onderwaarde. Dit betekent schuld. Ook deze schuld moet onderling verdeeld worden.

Gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek

Wanneer een van de partners na een scheiding in het huis blijft wonen, heeft dit ook gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Bent u degene die in de woning blijft wonen? Dan is het afhankelijk van uw situatie of u nog steeds de hypotheekrente kunt aftrekken. Het kan gebeuren dat u de rente die door uw partner is betaald of een gedeelte van het bedrag van het eigenwoningforfait dient op te geven als partneralimentatie.

Bent u degene die uit het huis weggaat? Dan kunt u mogelijk nog 2 jaar een beroep doen op de hypotheekrenteaftrek voor dit huis. Verder kan het ook zo zijn dat u de betaalde rente en het bedrag van het eigenwoningforfait op kunt geven als partneralimentatie. Wanneer u meteen na vertrek een ander huis koopt, dan mag u nog 2 jaar de rente aftrekken voor allebei de huizen.

Mediator gezocht: Scheiden huis op 2 namen

Wilt u meer informatie over scheiden met huis op 2 namen? Hebt u hulp nodig om samen met uw (ex)-partner tot een goede overeenkomst te komen? Hier staan diverse erkende mediators voor u klaar. Vraag hier kosteloos en vrijblijvend offertes aan van mediators in uw omgeving en vergelijk.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie