Scheiden, maar waar ga ik wonen?
Binnen de mediation praktijk worden we vaak geconfronteerd met familieproblemen. Een van die problemen is dat het soms lastig is om tijdens een scheiding een andere woning te vinden. Het is niet altijd mogelijk voor een van de partners om ergens anders onderdak te vinden. Doordat de partners voortdurend in elkaars aanwezigheid zijn, kunnen de gemoederen rondom de scheiding steeds hoger oplopen, waardoor de problemen binnen het gezin alleen maar erger worden. Wat nu?
Scheiden is meer dan een handtekening zetten!
Wanneer we enkel naar het juridische aspect kijken, is scheiden helemaal niet zo ingewikkeld. Het zijn echter de emotionele, financiële en praktische aspecten die het tot zo’n lastige kwestie maakt. Daarnaast kan het bij een scheiding waar minderjarige kinderen bij betrokken zijn, toch al gauw wat langer duren voordat alles naar behoren is afgehandeld. Het is niet altijd mogelijk dat een van de partners snel ergens anders gaat wonen. Daar is bijvoorbeeld het geld niet voor, er zijn geen geschikte woningen beschikbaar en er is ook niet de mogelijkheid om tijdelijk bij familie of vrienden onderdak te vinden.
Onzekerheid maakt scheiden lastig
In de beginfase van de scheiding kan er bij beide partijen veel angst en onzekerheid ontstaan. ‘Hoe gaat mijn leven er straks uitzien?’, ‘Waar ga ik wonen?’, ‘Hoe moet dat nu met de zorg voor de kinderen?’, ‘Ga ik het financieel nog wel redden?’ Het gaat hier om iets essentieels als uw bestaanszekerheid! Het is zeer aanbevolen om in een dergelijke situatie een beroep te doen op een mediator. Tijdens een mediationtraject ligt de focus op het samen vinden van een oplossing en niet op het probleem. Er is voor beide partijen de ruimte om hun verhaal te doen en om emoties een plek te geven. Er wordt een stevigere basis gelegd om de scheiding op een zo prettig mogelijke manier af te handelen, zodat beide partijen er zo goed mogelijk vanaf komen.
Urgentie aanvragen blijkt niet altijd gemakkelijk
In de tussentijd blijft het noodzakelijk om antwoord te vinden op praktische vragen, zoals ‘Hoe vind ik een geschikte en betaalbare woning?’ Is het bijvoorbeeld mogelijk om urgentie aan te vragen bij woningverhuurders of sociale woningcorporaties? Dit blijft vanwege de grote wachtlijsten op veel plekken niet meer mogelijk. Om een urgentieverklaring te verkrijgen, moet u bovendien aan een waslijst aan voorwaarden voldoen. Daarbij komt dat veel mensen het lastig vinden om letterlijk op papier te zetten waarom ze absoluut niet langer meer onder één dak kunnen wonen met hun (ex-)partner. Noodgedwongen samenwonen tijdens een scheiding kan ertoe leiden dat de conflicten ernstig kunnen escaleren. Daar is niemand bij gebaat.
Wat kan een mediator in een dergelijke situatie betekenen?
Een mediator kan helpen om het scheidingsproces zo goed mogelijk te begeleiden door als katalysator en bemiddelaar op te treden in de communicatie tussen de beide partijen. Vooral in lastige situaties, waarin escalatie op de loer ligt, is dit extra belangrijk. Dat neemt niet weg dat het eveneens noodzakelijk zou zijn dat gemeentes en woningbouwcoöperaties meer aandacht aan dit probleem zouden moeten besteden. Dat is beter voor iedereen, niet alleen voor de mensen in scheiding, maar ook de maatschappelijke kosten blijven anders stijgen. Wat een mediator binnen de huidige situatie eventueel nog kan doen, is in goed overleg en met overeenstemming van beide partijen een urgentie aanvraag schrijven voor de woningbouwvereniging.