Scheiden op oudere leeftijd komt steeds meer voor

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Scheiden op oudere leeftijd

We zien de laatste jaren binnen de mediation branche, dat scheiden op oudere leeftijd meer voorkomt. Vroeger was een scheiding een groot taboe. Vandaag de dag zien de meeste mensen gelukkig in, dat het geen goed idee is om gedwongen of onder sociale druk bij elkaar te blijven. Hoewel scheiden nooit een prettige gebeurtenis is, zijn er wel allerlei manieren om ervoor te zorgen dat het scheidingsproces zo soepel mogelijk verloopt. Mediation kan hier een belangrijke rol in spelen, ook bij scheiden op oudere leeftijd.

Meer scheidingen op oudere leeftijd

Scheiden is zowel op jongere leeftijd als op oudere leeftijd een vervelende gebeurtenis. Het wordt vandaag de dag niet meer zo nauw genomen met de belofte van ‘Tot de dood ons scheidt’. Door de jaren heen is het ook vanwege veranderde wetten gemakkelijker geworden om te scheiden. Daarbij zijn vrouwen de laatste decennia onafhankelijker en zelfstandiger geworden, waardoor een relatie gemakkelijker beëindigd wordt. De redenen om te scheiden op latere leeftijd kunnen heel divers zijn, maar vaak zien we dat de relatie is bekoeld. Er is geen intimiteit meer, nu de kinderen uit huis zijn zit men te zeer op elkaars lip, er kunnen verschillende verwachtingen ontstaan en ook een slechte communicatie kan een relatie na vele jaren opbreken.

Emoties bij scheidingen op latere leeftijd

Zowel bij scheidingen na een kort huwelijk als bij scheidingen van een huwelijk van misschien wel 30 jaar of meer, komen veel emoties los: verdriet, het vertrouwen dat geschaad wordt, boosheid, het gevoel van in de steek gelaten te worden. Een belangrijk verschil is echter dat bij een scheiding op oudere leeftijd de scheiding tot extreme eenzaamheid kan leiden bij de partner die verlaten wordt. Na jarenlang samen een leven te hebben opgebouwd, staat men er nu ineens alleen voor. Daarom is het bij scheiden op oudere leeftijd nog belangrijker om toch zo veel mogelijk op goede voet uit elkaar te gaan en om alles voor beide partijen zo prettig mogelijk te regelen. Denk op het gebied van het verdelen van het huis, de inboedel, spaargeld, etc. Een mediator kan hierin een belangrijke katalyserende rol spelen.

Wat zijn de financiële gevolgen?

Scheiden op oudere leeftijd brengt andere financiële gevolgen met zich mee, zeker voor 55-plussers. Zo komt uw pensioen al dichterbij of misschien bent u ondertussen al met pensioen. U zult waarschijnlijk meer aan ouderdomspensioen moeten gaan verdelen, dan wat u nog aan toekomstig recht zelf kunt opbouwen. De oorzaak hiervan is naast uw hogere leeftijd, ook het feit dat er in de afgelopen jaren veel gewijzigd is in de pensioenregelingen. Vooral mensen die gaan scheiden worden harder getroffen door deze wijzigingen. Ook op het gebied van hypotheken brengt scheiden op oudere leeftijd nadelen met zich mee. Uw mediator kan u hier meer over vertellen.

Houd het leed van uw scheiding beperkt!

In plaats van het gevecht aan te gaan met beide een eigen advocaat, regelt u uw scheiding op een vreedzamere manier met behulp van een mediator. Een mediator is perfect op de hoogte van alle regels en wetten rondom scheiden en kan uw scheidingsprocedure in goede banen leiden. Met als extra voordeel dat er tijdens de sessies ruimte is om uw gevoelens bespreekbaar te maken, om de communicatie tussen u en uw (ex)-partner te bevorderen en om afspraken te maken waar u zich beiden in kunt vinden. Hoe vervelend een scheiding ook kan zijn, doordat alles in een rustige en vreedzame sfeer wordt geregeld, is het gemakkelijker om met een positievere instelling naar de toekomst te kijken.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie