Scheiden en procedure
Hebt u besloten om een punt achter uw huwelijk te zetten? Er komt heel wat kijken bij een scheidingsprocedure. Bovendien bestaan er verschillende soorten procedures bij scheiden, afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn bij het sluiten van het huwelijk. Doordat een scheiding vaak gepaard gaat met negatieve gevoelens en emoties kan de procedure moeizaam verlopen. Hoe zorgt u dat er schot in de zaak komt?
Samen in gesprek
Gaat u scheiden dan zult u het gesprek moeten aangaan met uw partner. Samen zult u een aantal afspraken moeten maken. Hoe regelt u de scheiding? Wie krijgt wat? En in het geval van kinderen zullen er afspraken over de zorg en opvoeding van de kinderen gemaakt moeten worden? Ook moet er bekeken worden of er alimentatie betaald moet worden. Hebt u misschien samen een koophuis of gezamenlijke schulden? Het gaat in een dergelijk gesprek om onderwerpen die gevoelig liggen. Wanneer u in scheiding ligt, is het niet vreemd als deze gesprekken moeizaam verlopen.
Eén advocaat, twee advocaten of een mediator?
Verloopt de communicatie moeilijk, dan kan het nodig zijn om meteen professionele hulp in te schakelen. U kunt beiden een eigen advocaat nemen en de strijd aangaan, maar is dat wat u wilt? Meestal leidt dit tot een langslepende en kostbare procedure.
Zijn er toch wat discussiepunten die gevoelig liggen, dan is een mediator als objectieve bemiddelaar en expert in echtscheidingen een aanrader. De mediator leidt uw gesprek, last ruimte in voor het bespreekbaar maken van gevoelens, helpt jullie om nader tot elkaar te komen en met het maken van de nodige afspraken.
Om de echtscheiding te realiseren is uiteindelijk wel een advocaat nodig. Er moet door een advocaat een schriftelijk verzoek ingediend worden bij de rechtbank voor het ontbinden van het huwelijk.
Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan
Bij het verzoekschrift voor de echtscheiding hoort het echtscheidingsconvenant en in het geval van minderjarige kinderen ook het ouderschapsplan. Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw partner met alle afspraken omtrent uw echtscheiding; verdelen van de bezittingen, koopwoning, pensioen en alimentatie. In het ouderschapsplan dient u samen uiteen te zetten hoe de zorg voor uw kinderen wordt geregeld met betrekking tot de opvoeding, verzorging en kosten.
Voorlopige voorziening als tussenoplossing?
In het geval van moeilijkheden tussen u en uw partner bij het regelen van de echtscheiding is het mogelijk om een voorlopige voorziening te treffen. Het gaat hier om een voorlopige beslissing van een rechter over zaken als; waar de kinderen gaan wonen, omgangsregeling, partner- en kinderalimentatie, boedelverdeling en het gebruik van de echtelijke woning en gemeenschappelijke bezittingen. Dit schept even ruimte om in de tussentijd alles beter te overdenken en orde op zaken te stellen. Het geeft wat rust in de echtscheidingsprocedure. De voorlopige beslissing blijft van kracht totdat de scheiding definitief is. Uiteindelijk kan er bij de einduitspraak door de rechter anders beslist worden.
Uitspraak van de rechter en akte van berusting
Nadat de rechter uitspraak heeft gedaan over uw verzoek tot een echtscheiding, hebt u beiden drie maanden om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Daarna kan de scheiding pas doorgevoerd worden bij de Burgerlijke Stand. Bent u het echter allebei eens met de uitspraak, dan kunt u een akte van berusting tekenen. Dit betekent dat de scheiding meteen bij de Burgerlijke Stand kan worden ingeschreven. Op deze manier zal uw echtscheidingsprocedure vlotter verlopen.
Scheiden en procedure in uw situatie
Elke scheiding verloopt anders. Hoe bent u getrouwd? In gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? Of was er misschien sprake van een geregistreerd partnerschap? Of wilt u misschien een scheiding van tafel en bed? Om meer inzicht te krijgen in hoe de echtscheidingsprocedure in uw specifieke situatie zal verlopen, is het verstandig om een echtscheidingsmediator in te schakelen voor meer informatie en advies.