Scheiden en restschuld hypotheek
U gaat scheiden en slaagt erin om uw gezamenlijke koopwoning te verkopen. Maar er blijft helaas wel een restschuld van de hypotheek achter. De grote vraag is dan natuurlijk; wie betaalt de restschuld van de hypotheek na scheiden? In dit artikel leggen we het kort uit, met suggesties voor de mogelijkheden die er zijn en tips om deze situatie zo goed mogelijk op te lossen. Ontdek wat een mediator in deze situatie voor u kan betekenen!
Wordt de restschuld gelijk verdeeld?
Wanneer u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, zal de restschuld van de hypotheek van uw gezamenlijke koopwoning na de verkoop altijd gelijk over u beiden verdeeld worden. Dat gaat ook op wanneer een van u de koopwoning overneemt. Bent u misschien getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan kunnen er andere regelingen gelden, maar de meeste stellen zetten ook dan hun huis op beider naam. Check de huwelijkse voorwaarden op wat u toentertijd hebt afgesproken. Bent u niet getrouwd, maar is er sprake van een geregistreerd partnerschap of een samenlevingsovereenkomst, dan valt in de meeste gevallen uw gezamenlijke koopwoning onder uw gezamenlijke financiële regeling en zult u dus allebei de helft van de restschuld moeten betalen.
Wat als de een minder verdient dan de ander?
Mediators krijgen vaak van een van de partners te horen dat ze het oneerlijk vinden dat ze evenveel moeten betalen dan hun ex-partner, omdat hij of zij meer verdient. Toch blijft bovenstaande regel van kracht; beide partners moeten evenveel betalen. Denk er bijvoorbeeld ook aan dat als u minder verdient dan uw partner, u in betere tijden ook voor 50% meedeelde in de overwaarde van de woning. Het probleem vandaag de dag is, dat de huizenprijzen behoorlijk zijn gedaald. Daarom is er na de verkoop van een huis tegenwoordig vaker sprake van een restschuld dan van een overwaarde.
Oplossingen voor de betaling van de restschuld?
De betaling van de restschuld kan tijdens een scheidingsprocedure voor veel consternatie zorgen. Dit komt de vreedzame sfeer waarin de scheiding geregeld zou moeten worden niet ten goede. Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld dat beide partners voor de hypotheekverstrekker hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de volledige restschuld. Het kan dus gebeuren dat de bank een van de partners opdraagt om meer te betalen dan de ander. Deze partner kan vervolgens wel het te veel betaalde bedrag verhalen op de ander. Maar als de ander gewoonweg het geld niet heeft, kan het voorkomen dat men zijn geld niet terugkrijgt van de ex-partner.
Als u dit probleem voorziet, raden we u aan om bij de scheiding samen met een mediator te overleggen en om ook samen met de bank hierover goede afspraken te maken. Tip: u kunt de afspraak maken dat de restschuld zodanig wordt verdeeld dat beide partners alleen hun eigen aandeel in de restschuld betalen. Sinds de financiële crisis zijn banken hier wel wat terughoudender in geworden. U kunt ook andere afspraken maken met behulp van een mediator en dit vastleggen in een vaststellingsovereenkomst of in het echtscheidingsconvenant.
Wanneer er onenigheid blijft bestaan is het mogelijk om naar de rechter te stappen. Een rechter kan in uitzonderlijke situaties beslissen dat een van de partners een groter deel van de restschuld moet betalen.
Meer weten over mediation in echtscheidingszaken?
We brengen u hier in contact met de beste mediators in uw omgeving die u graag van dienst zijn. Neem hier contact op en u ontvangt spoedig meerdere vrijblijvende en kosteloze offertes.