Welke gevolgen heeft scheiden op mijn toeslagen?

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Scheiden en toeslagen

Een scheiding heeft vele gevolgen; hebt u zich ook al eens verdiept in wat een scheiding voor gevolgen heeft op uw toeslagen. Het is belangrijk om hier bij stil te staan. Zo hebt u na uw scheiding misschien geen recht meer op bepaalde toeslagen of hebt u ineens recht op andere tegemoetkomingen. Zorg dat u uw scheiding op alle fronten goed regelt, zodat u straks niet benadeeld wordt. Is het lastig om samen met uw (ex)-partner alles in goede banen te leiden, vraag dan de hulp van een mediator.

Ik kan niet rondkomen na mijn scheiding!

Een scheiding kan ingrijpende financiële gevolgen hebben. Het komt regelmatig voor dat één van de partners ineens een stuk minder te besteden heeft, maar wel met heel wat kosten zit opgescheept. Wanneer u na uw scheiding niet meer kunt rondkomen, hebt u recht op een bijstandsuitkering. Ontving u tijdens uw scheiding een bijstandsuitkering, dan dient u na uw scheiding hier melding van te maken bij uw gemeente. Hier wordt bepaald of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering.

Wist u dat er ook zorg- en huurtoeslagen bestaan?

Na uw scheiding verandert er veel; u gaat misschien ergens anders wonen en ook de gezinssamenstelling is anders. Daarbij is ook het gezinsinkomen nu anders. Mogelijk slokt de huur van een woning een groot deel van uw inkomen op. Als uw inkomen onder een bepaalde grens ligt, dan kunt u huurtoeslag aanvragen. Daarnaast bestaat er ook nog de zorgtoeslag. Het is afhankelijk van uw inkomen of deze toeslag aan u wordt toegekend. U kunt beide toeslagen aanvragen bij de Belastingdienst.

Gevolgen voor de kinderbijslag

De overheid ondersteunt gezinnen met kinderen onder de 18 jaar door via de Sociale Verzekeringsbank kinderbijslag uit te keren. Maar wie ontvangt de kinderbijslag na een scheiding? De kinderbijslag wordt uitgekeerd aan de ouder bij wie de kinderen inwonen. Maar wat als er sprake is van co-ouderschap, waarbij de kinderen voor de helft van de tijd bij de ene ouder wonen en voor de andere helft van de tijd bij de andere ouder? In deze situatie krijgen beide ouders de helft van de kinderbijslag. Hebt u alles goed geregeld omtrent de opvoeding van uw kinderen? Wanneer u moeilijkheden ondervindt om samen met uw (ex-)partner tot een goede oplossing te komen, kan een mediator u hierbij helpen.

Heb ik recht op een kindgebonden budget?

Wanneer na uw scheiding uw minderjarige kinderen bij u inwonen, maar als uw inkomen niet erg groot is, dan kunt u extra financiële steun van de overheid krijgen. Dit heet dan een kindgebonden budget. De hoogte van het bedrag wordt afgestemd op uw inkomen en op het aantal kinderen dat bij u woont. Het gaat om een bedrag per kind, waarvoor geldt: hoe meer kinderen, hoe lager het bedrag per kind. Wanneer u in aanmerking komt, zal de Belastingdienst u contacteren. Het is ook mogelijk om zelf een aanvraag in te dienen via de website van de Belastingdienst.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Misschien hebt u al eens van kinderopvangtoeslag gehoord? Hier hebt u recht op wanneer u werkt of een opleiding volgt, zodat u een tegemoetkoming in de kosten krijgt voor de kinderopvang. Zowel u als uw (ex-)partner kunnen hier aanspraak op maken wanneer u beiden voor een gedeelte van de week voor de kinderen zorgt via co-ouderschap. U en uw partner dienen zelf afzonderlijk de kinderopvangtoeslag aan te vragen voor de kosten die u maakt.

Denk ook aan de tegemoetkoming schoolkosten

Denk er ook aan dat u mogelijk recht hebt op een tegemoetkoming in de schoolkosten van uw schoolgaande kinderen. Deze toeslag wordt uitgekeerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs. Uw kinderen moeten dan wel op 1 augustus van het nieuwe jaar bij u ingeschreven zijn. Deze tegemoetkoming is inkomensafhankelijk.

Vind hier uw mediator scheidingszaken

Bij een scheiding komt er heel wat op u af. Het is dan ook niet gemakkelijk om het overzicht te houden van wat u allemaal moet regelen. Wanneer de communicatie met uw (ex-)partner moeilijk verloopt, is dit nog lastiger. Een mediator kan u helpen om samen orde te scheppen en alles in goede banen te leiden. Meer weten? Aarzel dan niet om hier contact met ons op te nemen.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie