Mediation inzetten bij scheiden van tafel en bed

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Scheiden van tafel en bed

Scheiden kan op verschillende manieren; een van die manieren is scheiden van tafel en bed. Hoewel dit niet veel meer voorkomt, is het nog niet ‘uitgestorven’. Wanneer is scheiden van tafel en bed een goede optie? Wat zijn de gevolgen? Wat moet er geregeld worden? Evenals bij een ‘normale’ scheiding kunt u ook bij een scheiding van tafel en bed een mediator inschakelen om alles in goede banen te leiden. Lees er hier meer over.

Wat is scheiden van tafel en bed?

Zoals de naam enigszins doet vermoeden, gaat het er bij een scheiding van tafel en bed om dat u niet meer samen in één huis blijft wonen. U blijft wel officieel getrouwd en moet voldoen aan de onderlinge onderhoudsplicht. Verder mag u in deze situatie niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan met een andere partner. Verder betekent het wel dat u geen gezamenlijke bezittingen of schulden meer heeft. Hoewel u dus getrouwd blijft, moet er toch heel wat geregeld worden en ook de gang naar de rechter is noodzakelijk.

Redenen voor een scheiding van tafel en bed

Scheiden van tafel en bed komt niet veel meer voor, vooral ook omdat getrouwde stellen niet meer verplicht zijn om samen te wonen. Voorheen was geloofsovertuiging een goede reden om niet te scheiden, maar deze reden is steeds minder vaak van toepassing. Financiële en fiscale redenen of de gezondheidstoestand van een of beide partners kunnen aanleidingen zijn om voor scheiden van tafel en bed te kiezen. Misschien bestaan er twijfels over uw huwelijk? In dat geval kan scheiden van tafel en bed een optie zijn om een ‘pauze’ in te lassen.

Wel of geen definitieve scheiding?

Een scheiding van tafel en bed hoeft dus geen definitieve scheiding te zijn. Nadat de rechter de scheiding heeft goedgekeurd, is het mogelijk om na een tijdje het huwelijk weer via de rechter te herstellen. Ziet u echter geen toekomst meer in uw huwelijk, dan kunt u binnen een termijn van drie jaar de scheiding van tafel en bed omzetten in een formele scheiding, waarbij u dus officieel uw huwelijk ontbindt.

De rol van de rechter

Hoewel u bij een scheiding van tafel en bed officieel getrouwd blijft, is inmenging van de rechter onvermijdelijk. Hoe zit dat? De procedure die u moet doorlopen komt overeen met die van een ‘normale’ echtscheidingsprocedure’. De volgende zaken moeten geregeld worden:

  • Partneralimentatie
  • Eventueel ouderschapsplan bij kinderen
  • Kinderalimentatie als er kinderen zijn
  • Boedelverdeling
  • Pensioenverevening
  • Splitsen van verzekeringen

Vaak wordt ook de huwelijksgemeenschap omgezet in huwelijkse voorwaarden, zodat o.a. de aansprakelijkheid voor het financieel handelen van de partners vervalt. Alle afspraken worden vastgelegd in een convenant dat wordt ingediend bij de rechter.

De rol van de mediator

Omdat u dus ook bij scheiden van tafel en bed van alles moet regelen met uw partner is het verstandig om een mediator in te schakelen. Een mediator helpt u om de onderhandelingen op een soepele manier te laten verlopen. Bovendien weet uw mediator alles over de regels omtrent deze manier van scheiden en kan u optimaal voorlichten. Meer weten? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van meerdere mediators in uw omgeving.

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie