Scheiden, wat moet ik regelen?
Nadat u samen met uw partner de knoop hebt doorgehakt en gaat scheiden, moet er veel geregeld worden. Misschien voelt u zich overweldigd door wat er allemaal op u afkomt. Dat is heel begrijpelijk! Hier helpen we u hier in 7 stappen op weg met informatie over wat u allemaal moet regelen rondom uw scheiding.
1. Echtscheiding aanvragen
U dient uw echtscheiding aan te vragen bij de rechter. Dat doet u door een verzoekschrift op te stellen. Dit verzoekschrift moet vervolgens door een advocaat bij de rechtbank worden ingediend. Om de hele scheidingsprocedure zo soepel mogelijk te laten verlopen kunt u kiezen of u een advocaat of een echtscheidingsmediator inschakelt. Een mediator is hoofdzakelijk gefocust op het verkrijgen van een goede harmonie. Wanneer u beiden een advocaat neemt, is er vaak meer strijd en getouwtrek. Bovendien zijn de kosten van allebei een advocaat hoger en de procedure zal langer duren.
2. Welke afspraken zijn er gemaakt?
Bij een scheiding komt veel regelwerk kijken. Bij het sluiten van uw huwelijk hebt u moeten kiezen voor een huwelijk in gemeenschap van goederen of een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden. In beide gevallen zijn er veel zaken wettelijk geregeld. U zult zich nu tijdens uw scheiding aan deze regels moeten houden. Controleer wat er toentertijd is afgesproken. Hebt u hier hulp bij nodig, ook dan kunt u rekenen op de expertise van uw echtscheidingsmediator. U moet samen met uw partner een echtscheidingsconvenant opstellen, waarin alle afspraken rond uw scheiding staan. Dit convenant moet ingediend worden bij de rechter. Heeft de rechter het convenant goedgekeurd, dan zijn de afspraken rechtens afdwingbaar.
3. Wat gebeurt er met uw gezamenlijke woning?
Een van de belangrijkste zaken is het overnemen of verkopen van een gezamenlijke koopwoning. Een gezamenlijke woning is na een scheiding een grote last, zorg daarom dat u gauw duidelijkheid schept. Blijft een van beiden in het huis wonen, dan moet de ander uitgekocht worden met behulp van een notaris en met goedkeuring van de hypotheekverstrekker. U kunt ook besluiten het huis te verkopen. Is uw huis door de tijd heen in waarde gestegen of gedaald? Het verlies of de winst moet gedeeld worden. Naast uw woning zult u ook andere gezamenlijke bezittingen en schulden moeten verdelen. Denk onder meer aan uw inboedel.
4. Regelingen omtrent de zorg voor de kinderen
Hebt u kinderen, dan hebt u te maken met alimentatie tot uw kinderen 18 jaar zijn. Verder hebt u tot hun 21ste jaar een onderhoudsplicht. Maak met uw partner afspraken over hoe de kosten voor de kinderen verdeeld worden en over de hoogte van de alimentatie. U bent verplicht deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan. Vervolgens dient de rechter deze afspraken goed te keuren. Het ouderschapsplan maakt deel uit van het echtscheidingsconvenant.
5. Gezamenlijke rekeningen en verzekeringen
Had u tijdens uw huwelijk gezamenlijke rekeningen, ga dan na wat het saldo was op de datum van uw scheiding. De bedragen moeten verdeeld worden. Spreek af of de rekeningen opgeheven worden of zet ze over op naam van een van jullie beiden. Vergeet niet om automatische betalingen en incasso’s te annuleren. Jullie hebben mogelijk ook samen verzekeringen afgesloten. Bespreek wat ermee moet gebeuren en informeer bij de verzekeraar wat de mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld de naam van de polis veranderen of een andere verzekering opstellen.
6. Partneralimentatie en pensioen
In sommige gevallen heeft een van de partners recht op partneralimentatie, bijvoorbeeld wanneer de een meer verdient dan de ander. Ex-partners hebben de plicht om elkaar na de scheiding te onderhouden. Na een huwelijk heeft de een doorgaans recht op de helft van het pensioen van de ander dat is op gebouwd tijdens het huwelijk. Hiervoor is het belangrijk om de scheiding te melden bij het pensioenfonds. Hier wordt de verdeling van uw pensioen geregeld.
7. Belastingen en toeslagen
Een scheiding heeft ook gevolgen voor uw fiscale zaken. We raden u aan om een voorlopige teruggave aan te vragen. Of pas via de website van de Belastingdienst uw voorlopige teruggave aan. Gaat u na uw scheiding partneralimentatie betalen, dan is deze aftrekbaar. Mogelijk kunt u na uw scheiding aanspraak maken op toeslagen, bijvoorbeeld op zorg- en huurtoeslag, kindertoeslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag of een tegemoetkoming in de schoolkosten van uw kinderen. Informeer hiernaar bij de Belastingdienst. Ontving u al voor de scheiding toeslagen, geef dit dan door aan de Belastingdienst.