Is het mogelijk om zonder advocaat of notaris te scheiden?

Vragen? Onze mediators in uw regio staan altijd voor u klaar.
T: 085 – 130 74 66

Echtscheidingsmediators

Scheiden zonder advocaat of notaris

Wanneer u eenmaal het besluit hebt genomen om te gaan scheiden wilt u het ook maar het liefs zo snel mogelijk achter de rug hebben. Kunnen we niet zelf onderling de scheiding regelen? Zonder al te veel inmenging van buitenaf? Is het bijvoorbeeld mogelijk om te scheiden zonder advocaat of notaris? Dat is een veelgehoorde vraag, waar we hier antwoord op zullen geven.

Waarom scheiden zonder advocaat of notaris?

Getrouwde stellen die willen scheiden komen vaak met de vraag of scheiden zonder advocaat of notaris mogelijk is, omdat ze het samen eens zijn over de scheiding en de afspraken die ze willen maken. Daarnaast denken ze dat hiermee heel wat gedoe en formele rompslomp kunnen voorkomen. Een andere goede reden om te scheiden zonder advocaat of notaris is dat het een stuk goedkoper zou zijn. Een advocaat of notaris inschakelen is vaak erg duur. Daarnaast moet u ook het griffierecht betalen; de kosten voor het starten van de procedure bij de rechter. Scheiden zonder advocaat of notaris lijkt dan aantrekkelijker, maar kan het ook?

Scheiden zonder advocaat kan dat?

Een echtscheiding zonder advocaat is niet mogelijk. In het geval van een echtscheiding bestaat de zogeheten verplichte procesvertegenwoordiging. Dit betekent dat u een beroep moet doen op een advocaat, omdat alleen een advocaat een verzoekschrift voor een echtscheiding kan indienen bij de rechtbank. Wel kunt u zelf bepalen hoe groot of hoe klein de rol van de advocaat binnen uw echtscheidingsprocedure zal zijn. Hebt u veel meningsverschillen en conflicten met uw partner dan kunt u allebei een eigen advocaat inschakelen. De advocaat heeft dan een grote rol en ook de kosten zijn een stuk hoger. Kunt u goed overleggen met uw ex-partner, dan kunt u samen één advocaat nemen. De procedure zal dan soepeler, sneller en voordeliger zijn.

De echtscheidingsmediator: een goed alternatief!

In plaats van een advocaat kunt u ook de hulp inroepen van een echtscheidingsmediator. Deze professional zal de onderhandelingen tussen u en uw partner in goede banen leiden en zal het zoveel mogelijk aan uzelf overlaten om goede afspraken te maken. Er worden een aantal sessies gehouden, waarbij ook ruimte is voor het verwerken van de emotionele kant van de scheiding. Vervolgens worden er net als bij de advocaat afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over de kinderen, alimentatie, woning, pensioen, etc. De afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst, het echtscheidingsconvenant. Daarna is het wel nodig dat er een echtscheidingsverzoek wordt ingediend bij de rechtbank, hier is een advocaat voor nodig, alleen is zijn of haar rol dus heel beperkt.

Scheiden zonder notaris kan dat?

Scheiden zonder notaris is alleen mogelijk als u samen geen koopwoning hebt, die verdeeld moet worden. Hebt u wel samen een koopwoning, wilt u de hypotheek oversluiten of uw testament wijzigen, dan is een notaris wel verplicht. De notaris zal in het geval van een gezamenlijk koophuis een akte van verdeling opmaken waarin de gemaakte afspraken staan vermeld, bijvoorbeeld dat de woning en hypotheek geheel worden toebedeeld aan een van u.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van ervaren echtscheidingsmediators in uw omgeving, die u perfect kunnen begeleiden tijdens uw echtscheidingsprocedure. Harmonieus, snel en voordelig!

Contact opnemen

Mediation starten of vragen?

Onze mediators staan altijd voor u klaar.
In heel Nederland, direct beschikbaar.
Contact opnemen

Waarom Mediator-zoeken.nl?

  • Landelijk netwerk MfN-registermediators
  • Meer dan 15 jaar expertise
  • Scheiden, arbeidsmediation, zakelijke en familiemediation
  • Mediation binnen een week starten
  • Subsidie op mediation mogelijk

Mediator-zoeken.nl is een landelijke organisatie van MfN-registermediators. Wij zijn dan ook aangesloten bij het enige erkende mediatorregister van Nederland.

Aangesloten bij MfN-registermediators

Contact opnemen

Geheel gratis & vrijblijvend

Over ons

Meer over ons

Meer informatie over…

Scheiden en mediation

Echtscheiding en mediation

Meer informatie

Familiemediation

Familiemediation

Meer informatie

Arbeidsmediation

Arbeidsmediation

Meer informatie